Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Στις 49,6 μονάδες υποχώρησε τον Ιανουάριο ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της Ελλάδας έναντι 51,1 μονάδων το Δεκέμβριο σύμφωνα με έρευνα του NTC Research. Σημειώνεται ότι οποιαδήποτε ένδειξη χαμηλότερη του 50 σηματοδοτεί την είσοδο του τομέα μεταποίησης σε φάση συρρίκνωσης.

Πρόκειται για την πρώτη επιδείνωση στις λειτουργικές συνθήκες του ελληνικού τομέα μεταποίησης για πρώτη φορά σε διάστημα εννέα μηνών.

Λαμβάνοντας υπόψη τους συνήθεις εποχικούς παράγοντες ο εποχικά προσαρμοσμένος βασικός δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) μειώθηκε από τις 51,1 μονάδες το Δεκέμβριο στις 49,6 μονάδες.

Το NTC Research απέδωσε την ασθενέστερη απόδοση του μεταποιητικού τομέα στη μείωση των νέων παραγγελιών.

Ο δείκτης των νέων παραγγελιών υποχώρησε στο 48,5 από 50,7 το Δεκέμβριο, με το δείκτη της παραγωγής να διαμορφώνεται στο 51,3 τον Ιανουάριο έναντι 53,4 έναν μήνα νωρίτερα.

Η αύξηση της απασχόλησης διατηρήθηκε και τον Ιανουάριο, με τον αντίστοιχο δείκτη να διαμορφώνεται στις 50,2 μονάδες τον προηγούμενο μήνα από 51,0 μονάδες το Δεκέμβριο.

Σημειώνεται πως ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στις 53,5 μονάδες τον Ιανουάριο από 53,6 μονάδες το Δεκέμβριο.