Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( κομισιόν: "ανεπαρκείς οι μεταρρυθμίσεις" :: 25/1/2006 19:35:13) 

Οι Βρυξέλλες θεωρούν πως στην περίπτωση της Ελλάδας τα όρια συνταξιοδότησης πρέπει να αυξηθούν κατά πέντε χρόνια.

ΖΗΤΑ μέτρα μόνιμου χαρακτήρα και αύξηση ορίων συνταξιοδότησης

Κομισιόν: "Ανεπαρκείς οι μεταρρυθμίσεις"

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΡΗΣΤΙΔΗ

Περισσότερα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα για τη μείωση των ελλειμμάτων, καθώς και την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης ζητά από την Ελλάδα η Κομισιόν, η οποία διακρίνει την έλλειψη σαφούς στρατηγικού σχεδιασμού στο εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που έχει υποβάλει η κυβέρνηση.

Μολονότι επικροτεί την απόφαση της Ελλάδας να θέσει ως βασική προτεραιότητα του εθνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων τη δημοσιονομική εξυγίανση, η Επιτροπή τονίζει ότι παραμένει ασαφές πώς η κυβέρνηση θα καταφέρει να κρατήσει το δημόσιο έλλειμμα σταθερά κάτω από το 3% του ΑΕΠ από το 2006 και μετά. Η Κομισιόν αποδέχεται ότι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνει αρκετά μόνιμα μέτρα, για παράδειγμα την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, συμπληρώνει όμως ότι δεν λείπουν και οι προσωρινές λύσεις, όπως η πώληση και παράταση του χρόνου εκμετάλλευσης των αεροδρομίων, των αυτοκινητοδρόμων και των καζίνων.

Οι συντάξεις

Όσον αφορά τις συντάξεις, η Επιτροπή υπογραμμίζει πως το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων δεν παρουσιάζει κάποια ολοκληρωμένη στρατηγική για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη γήρανση του πληθυσμού. Η Επιτροπή εκτιμά ότι το ασφαλιστικό πρέπει να μεταρρυθμιστεί εκ βάθρων και προτείνει ως κατάλληλο μέτρο εξυγίανσης των ταμείων την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στο πλαίσιο μιας ευρύτερης πολιτικής αλλαγών. Υπενθυμίζεται ότι οι Βρυξέλλες θεωρούν πως στην περίπτωση της Ελλάδας τα όρια συνταξιοδότησης πρέπει να αυξηθούν κατά πέντε χρόνια.

Για την αγορά εργασίας, η Κομισιόν καλωσορίζει τη βούληση της κυβέρνησης να αυξήσει τα ποσοστά απασχόλησης, ιδίως μεταξύ των γυναικών και των νέων, σημειώνει όμως ότι το πρόγραμμα θα μπορούσε να θέτει πιο ακριβείς και φιλόδοξους στόχους.

Η έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζητά επίσης να γίνουν περισσότερα στο μέτωπο του εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης και να ληφθούν δραστικά μέτρα για την τόνωση της αγοράς εργασίας, τα οποία θα συνδυαστούν από τη μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος και της κατάρτισης.

Ερευνα και ανάπτυξη

Η Κομισιόν δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο ζήτημα της έρευνας και της ανάπτυξης, υπενθυμίζοντας με νόημα πως η Ελλάδα καταλαμβάνει μόλις την 23η θέση μεταξύ των 25 κρατών-μελών της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά την καινοτομία. Η Κομισιόν αμφισβητεί ευθέως κατά πόσον είναι εφικτός ο στόχος που θέτει το πρόγραμμα για την αύξηση των δημοσίων και ιδιωτικών δαπανών στην έρευνα και ανάπτυξη στο 1,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2010, από 0,6% που ήταν το 2003.