Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( στηρίζουν την ανάπλαση οι παραγωγικοί φορείς :: 13/1/2006 20:51:07) 

Στηρίζουν την ανάπλαση οι παραγωγικοί φορείς

Η ΔΕΘ Α.Ε. εξασφάλισε την υποστήριξη του ΣΒΒΕ, του ΣΕΒΕ και του ΒΕΘ και συνεχίζει τις ενημερωτικές συναντήσεις

Την πρόθεσή του να στηρίξει την πρωτοβουλία της ΔΕΘ Α.Ε. για την ανάπλαση του εκθεσιακού της κέντρου εξέφρασε ο παραγωγικός κόσμος της Θεσσαλονίκης μετά τη συνάντηση της διοίκησης της εταιρείας με τους παραγωγικούς φορείς της πόλης. Στη συνάντηση παρουσιάστηκε η μελέτη ανάπλασης που κατατέθηκε πρόσφατα στην ειδική γραμματεία Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα και στα συναρμόδια υπουργεία.

Μιλώντας στη «Μ» οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων χαρακτήρισαν το έργο επιβεβλημένο και υπογράμμισαν την ανάγκη άμεσης υλοποίησής του, καθώς, όπως τόνισαν, οι σημερινές εγκαταστάσεις της ΔΕΘ είναι απαξιωμένες.

Τη στήριξη του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας (ΣΒΒΕ) εξέφρασε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του συνδέσμου Γιάννης Σταύρου. «Οι λόγοι είναι αυτονόητοι. Οι εκθεσιακοί χώροι είναι ακατάλληλοι, οι υποδομές δεν επαρκούν. Η ανάπλαση των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ διασφαλίζει τις δραστηριότητας της Helexpo. Με την ανάπλαση των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ αυξάνεται η έκταση του εκθεσιακού χώρου». Ο κ. Σταύρου επισήμανε ακόμη πως βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση του έργου είναι να τηρηθούν όσο το δυνατόν υψηλότερα ποιοτικά και αισθητικά στάνταρτ.

Ένθερμος υποστηρικτής της πρωτοβουλίας της διοίκησης της ΔΕΘ Α.Ε. εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας (ΣΕΒΕ) Ευγένιος Πλαλής. «Η ανάπλαση είναι κάτι που χρειάζεται η Θεσσαλονίκη», τόνισε και επισήμανε ότι ως σύνδεσμος κατέθεσαν πρόταση να υπάρχουν στις νέες εγκαταστάσεις μικροί χώροι-μόνιμα εκθετήρια επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον κ. Πλαλή, ο σύνδεσμος συμφωνεί με τη δημιουργία ξενοδοχείου, καθώς, όπως λέει, αντίστοιχες αναπτύξεις υπάρχουν στα ευρωπαϊκά εκθεσιακά κέντρα.

Θετικός στην πρωτοβουλία της διοίκησης της ΔΕΘ Α.Ε. εμφανίστηκε και ο πρόεδρος του ΒΕΘ Σωτήρης Μαγόπουλος, ο οποίος έθεσε επί τάπητος πρόταση να γίνει και δεύτερο σχέδιο, για τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων σε περιοχή εκτός της πόλης. Ο κ. Μαγόπουλος τόνισε πως αυτό που είναι άμεση η ανάγκη αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων εγκαταστάσεων.

Τη στήριξή του στο σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ εξέφρασε και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Θεμιστοκλής Νικολαΐδης, υπογραμμίζοντας ότι πρότεινε στη διοίκηση της ΔΕΘ τα καταστήματα που θα δημιουργηθούν στο πλαίσιο της ανάπλασης να δοθούν κατά προτεραιότητα σε επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης.

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Βασίλης Γάκης τόνισε ότι σε πρώτη φάση το επιμελητήριο δεν είναι αντίθετο στις πρωτοβουλίες για εκσυγχρονισμό της έκτασης, με την προϋπόθεση όμως ότι δεν θα δημιουργηθούν προβλήματα στο λιανεμπόριο.

«Δεν είναι χώρος πρασίνου»

«Η μελέτη πρέπει να εξεταστεί με σοβαρότητα από την εκτελεστική επιτροπή του Οργανισμού Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης», τόνισε η πρόεδρος του ΟΡΘ Σταυρούλα Μπαϊρακτάρη, η οποία ξεκαθάρισε ότι ο χώρος της ΔΕΘ δεν είναι χαρακτηρισμένος ως χώρος πρασίνου, σύμφωνα με το γενικό πολεοδομικό σχέδιο της Θεσσαλονίκης (ΦΕΚ 420/1993 ).

«Με δεδομένη την ανάγκη εκσυγχρονισμού του εκθεσιακού κέντρου της Θεσσαλονίκης, μας βρίσκει σύμφωνους η δημιουργία ενός σύγχρονου εκθεσιακού κέντρου με διεθνή αναγνωρισιμότητα, που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής, στην προσέλκυση του τουρισμού και την τόνωση της επιχειρηματικής και κοινωνικής ζωής της πόλης», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Κωστής Χαντζαρίδης.

Την ανάγκη συνδιοργάνωσης από τους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης ενός διημέρου συνεδρίου στα τέλη Μαρτίου, αφιερωμένου στο μέλλον της ΔΕΘ και στον τρόπο ανάπτυξης των εμπορικών κέντρων, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΔΕΘ και πρόεδρος του ΕΒΕΘ Δημήτρης Μπακατσέλος.

Σήμερα η διοίκησή της ΔΕΘ Α.Ε., συνεχίζοντας τον κύκλο επαφών και ενημέρωσης των οικονομικών και πολιτικών παραγόντων της πόλης, θα έχει συνάντηση με τη δημοτική κίνηση των πέντε στις 12.00 μ. και με τη διοίκηση της Helexpo στις 14.00 μ.μ.

Λίνα Τσιρέκα