Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( η κινηση στο χρηματιστηριο ) 

Η ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

"Έριξε άγκυρα" χθες η Σοφοκλέους

Με οριακή πτώση κατά 0,01% έκλεισε ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση

ΑΘΗΝΑ.-

Ελαφρές απώλειες παρουσίασε ο Γενικός Δείκτης Τιμών στη Σοφοκλέους, καταγράφοντας πτώση κατά 0,01% και διαμορφούμενος στις 2.983,34 μονάδες. Τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε αρκετά χαμηλότερα, αργότερα, ωστόσο, οι πτωτικές τάσεις διακόπηκαν, με αποτέλεσμα να αντισταθμιστούν οι αρχικές ζημιές, λόγω της αντιστροφής των τάσεων και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Αποτέλεσμα ήταν οι μετοχές του βιομηχανικού και του κατασκευαστικού δείκτη να ανακάμψουν και να κλείσουν με κέρδη της τάξης του 1,19% και 2,14%, αντίστοιχα, σε αντίθεση με τις τραπεζικές μετοχές, οι οποίες δέχθηκαν και τις περισσότερες πιέσεις, με αποτέλεσμα να κλείσουν με οριακές απώλειες της τάξης του 0,72%.

Όπως ανέφεραν χρηματιστηριακοί κύκλοι, οι πρωινές πιέσεις προήλθαν κυρίως από μικροεπενδυτές, ενώ οι μετέπειτα πιέσεις προήλθαν από τους εγχώριους θεσμικούς επενδυτές, οι οποίοι, ταυτόχρονα με το γύρισμα στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, βρήκαν την ευκαιρία να τοποθετηθούν, διοχετεύοντας στην αγορά την αυξημένη ρευστότητά τους.

Οι ξένοι επενδυτές βρέθηκαν και αυτοί στην πλευρά των αγοραστών, αλλά η συμμετοχή τους ήταν πολύ περιορισμένη, ενώ αρκετές ήταν και οι ακυρώσεις ή αναβολές εντολών αγοράς, με αφορμή τα συνεχιζόμενα τεχνικά προβλήματα και την καθυστέρηση στη μετάδοση δεδομένων στο Χρηματιστήριο.

Πάντως, οι μικροί επενδυτές εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξοι, ενώ πολλά θα κριθούν από την πορεία των διεθνών αγορών, αλλά και από την πολιτική των επιτοκίων που θα ακολουθήσει η Τράπεζα της Ελλάδος, δεδομένης και της πορείας του πληθωρισμού.

Η χθεσινή συνεδρίαση

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 67,984 δισ. δρχ. Στον τραπεζικό τομέα, η μετοχή της "Εθνικής" έκλεισε στις 67.100 δρχ., της "Ιονικής" στις 15.915 δρχ., της "Εμπορικής" στις 30.410 δρχ., της "Εργασίας" στις 35.800 δρχ. και της "Πίστεως" στις 32.300 δρχ.

Στο βιομηχανικό τομέα, η κοινή μετοχή της γαλακτοβιομηχανίας ΔΕΛΤΑ έκλεισε στις 4.200 δρχ., της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στις 2.748 δρχ., του ΟΤΕ στις 8.300 δρχ., η κοινή της Ιντρακόμ στις 14.900 δρχ., της ΑΓΕΤ Ηρακλής στις 8.180 δρχ. και η κοινή της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ στις 23.100 δρχ.

Από τις 278 μετοχές που διαπραγματεύθηκαν χθες, 160 έκλεισαν με άνοδο, 108 με πτώση, ενώ η τιμή δέκα μετοχών παρέμεινε σταθερή. Ο δείκτης FTSE/ASE 20 έκλεισε στις 1.881,25 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,59%. Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο (κατά 8%) κατέγραψαν οι μετοχές των εταιρειών ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΝΑΟΥΣΗΣ, ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΑΛΟΥΜΥΛ ΜΥΛΩΝΑΣ, ΚΕΡΑΝΗΣ (κ-π), ΛΕΒΕΝΤΕΡΗΣ (κ-π), CONNECTION, ΜΠΗΤΡΟΣ, ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (κ). Αντίθετα, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι μετοχές των επιχειρήσεων ΚΑΡΕΛΙΑΣ (-7,3%), ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ (-7%), ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ (-5,8%), ΣΑΤΟ-π (-5,8%), ΓΕΝΙΚΩΝ ΑΠΟΘΗΚΩΝ-κ (-5,6%), ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ (-5,4%), ΕΡΓΑΣ (-5,1%), ΜΙΝΕΡΒΑ (-4,7%), ΚΑΛΠΙΝΗΣ (-4,5%), ΤΕΧΝΟΔΟΜΗ (-4,3%).