Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΗΠΑ\ Αντίο με άνοδο από τον Γκρίνσπαν

Από τη 14η διαδοχική άνοδο των αμερικανικών επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, στο 4,5%, συνοδεύτηκε χθες η τελευταία συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ υπό την προεδρία του Άλαν Γκρίνσπαν. Ο πολύπειρος τραπεζίτης παραδίδει τη σκυτάλη στον Μπεν Μπερνάνκι έπειτα από 19 χρόνια θητείας στην κεφαλή της Fed. Δεδομένου ότι η αύξηση των επιτοκίων ήταν αναμενόμενη, οι αναλυτές εστίασαν την προσοχή τους στο κύκνειο άσμα του Γκρίνσπαν, ο οποίος πανθομολογείται πως υπήρξε πρωτεργάτης της οικονομικής άνθισης που γνώρισαν οι ΗΠΑ κατά το μεγαλύτερο μέρος της θητείας του. Ο 79χρονος Γκρίνσπαν πιστώνεται με την επιδέξια καθοδήγηση των ΗΠΑ μέσα από τις συμπληγάδες της χρηματιστηριακής κρίσης του 1987 και του 2000 αλλά και των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου. Παρ' όλα αυτά ο διάδοχός του έχει δύσκολο έργο μπροστά του, καθώς καλείται να αντιμετωπίσει καίρια προβλήματα, όπως η πάταξη των πληθωριστικών πιέσεων, χωρίς να θυσιαστούν οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης της χώρας.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Ανάσα από την απόφαση του ΟΠΕΚ

Φρένο στην επικίνδυνα ανοδική πορεία που είχαν πάρει οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου έβαλε χθες ο ΟΠΕΚ, ο οποίος αποφάσισε ομόφωνα να διατηρήσει αμετάβλητη την παραγωγή του, απορροφώντας τους κραδασμούς από τη συνεχιζόμενη κόντρα του Ιράν με τη Δύση για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Στην αποκλιμάκωση των πιέσεων συνετέλεσε και η ανακοίνωση του Ιράν, της δεύτερης μεγαλύτερης πετρελαϊκής δύναμης του ΟΠΕΚ, ότι δεν πρόκειται να σταματήσει τις εξαγωγές μαύρου χρυσού σε περίπτωση παραπομπής του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. "Δεν μπερδεύουμε το πετρέλαιο με την πολιτική", είπε σχετικά ο υπουργός Πετρελαίου της χώρας Καρέμ Βαζίρι.

Μετά τις εξελίξεις αυτές η τιμή του αργού πετρελαίου στη Νέα Υόρκη υποχώρησε κατά 27 σεντς, στα 68,08 δολ. το βαρέλι, έχοντας προηγουμένως φτάσει μέχρι τα 68,5 δολ. Στο Λονδίνο η τιμή του μπρεντ παραχωρούσε αργά το απόγευμα 41 σεντς, στα 66,18 δολ. Παρ' όλα αυτά οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν σε απόσταση αναπνοής από τα επίπεδα ρεκόρ των 70 δολαρίων το βαρέλι που είχαν καταγραφεί τον περασμένο Αύγουστο, ενώ ουδείς μπορεί να προβλέψει πού μπορούν να ξαναφτάσουν, αν κλιμακωθεί περαιτέρω η κρίση με το Ιράν.