Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( εβζ: στην κόλαση και πάλι πίσω :: 13/1/2006 19:04:07) 

Καταλυτικό ρόλο στην ανάκληση της απόφασης για λουκέτο, έπαιξε, σύμφωνα με πληροφορίες, το τελεσίγραφο που έστειλε ο κ. Αλέξανδρος Κοντός (ένθετη φωτογραφία), ότι θα άφηνε κενή την καρέκλα του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης σε περίπτωση που υλοποιούνταν το κλείσιμο της μονάδας της ΕΒΖ.

Έκλεισε, αλλά… ξανάνοιξε η μονάδα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης

ΕΒΖ: Στην κόλαση και πάλι πίσω

Μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, υπό την πίεση της κατακραυγής της τοπικής κοινωνίας και του κινδύνου της ενδεχόμενης παραίτησης του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρου Κοντού, η μονάδα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) έκλεισε και ξανάνοιξε.

ΤΗΣ ΛΙΝΑΣ ΤΣΙΡΕΚΑ

Οι 114 εργαζόμενοι της μονάδας αλλά και οι περίπου 2.500 τευτλοπαραγωγοί των νομών Ξάνθης, Ροδόπης, Καβάλας και Δράμας, που διοχετεύουν την παραγωγή τους στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, έμειναν άφωνοι, όταν τα ξημερώματα της προηγούμενης Πέμπτης η διοίκηση της εταιρείας, βασικός μέτοχος της οποίας είναι η Αγροτική Τράπεζα, αποφάσισε να βάλει λουκέτο.

Ιδιαίτερα ενοχλημένοι οι εργαζόμενοι δεν μπορούσαν να πιστέψουν στα αυτιά τους, δεδομένου ότι είχαν προηγηθεί οι δεσμεύσεις της διοίκησης ότι δεν πρόκειται να κλείσει κάποια από τις πέντε μονάδες του εργοστασίου (Ξάνθη, Σέρρες, Πλατύ, Ορεστιάδα και Λάρισα).

Πριν όμως ηχήσει ο θόρυβος της κλειδωνιάς δείχνοντας την έξοδο στους εργαζόμενους σε μια περιοχή που πλήττεται από την ανεργία και μετά την πολύωρη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, η απόφαση ανεστάλη. Καταλυτικό ρόλο στην ανάκληση της απόφασης έπαιξε, σύμφωνα με πληροφορίες, το τελεσίγραφο που έστειλε ο κ. Αλέξανδρος Κοντός, ότι θα άφηνε κενή την καρέκλα του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης σε περίπτωση που υλοποιούνταν το κλείσιμο της μονάδας της ΕΒΖ.

Το παράδοξο στην όλη υπόθεση είναι το γεγονός ότι η αναστολή της λειτουργίας του ζαχαρουργείου Ξάνθης αποφασίστηκε σε μια χρονιά που θεωρείται ιδιαίτερα καλή για τον κλάδο, καθώς επρόκειτο να καλλιεργηθούν στην περιοχή περίπου 85.000 στρμ. με τεύτλα έναντι 64.500 στρμ. το 2005.

Η απόφαση στηρίχτηκε στο σχέδιο εξυγίανσης που είχε εκπονήσει η ΑΤΕ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από την απόφαση της Ε.Ε. για την αναθεώρηση της κοινής οργάνωσης της αγοράς ζάχαρης. Μιλώντας στη "Μ" ο πρόεδρος της ΕΒΖ Χρήστος Κοσκινάς μετά τη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομίας έδειξε ως υπεύθυνη την ΑΤΕ. Όπως είπε, "η απόφαση ελήφθη επειδή το ζήτησε η ΑΤΕ. Τελικά το δημόσιο επανεξέτασε την απόφασή του".

Η ΑΠΟΦΑΣΗ

Όπως προκύπτει από την απόφαση: - Η διοίκηση της ΕΒΖ θα επεξεργασθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης των συνεπειών από την υιοθέτηση της νέας ΚΟΑ για τη ζάχαρη και για τη μείωση του λειτουργικού κόστους της εταιρίας. - Σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης, η διοίκηση της ΕΒΖ θα προωθήσει την επέκταση της εταιρείας σε νέες συμπληρωματικές παραγωγικές δραστηριότητες, όπως τα βιοκαύσιμα, η βιοαιθανόλη κτλ. - Σε συνεργασία με το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, η διοίκηση της ΕΒΖ θα εκπονήσει πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου του προσωπικού με πλήρη κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων που θα συμμετάσχουν σε αυτά.

Συγκρατημένη ικανοποίηση εξέφρασε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των εργαζομένων στην ΕΒΖ Μανώλης Λαγογιάννης για την απόφαση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. "Οι εργαζόμενοι είναι διατεθειμένοι, όπως άλλωστε κάνουν τα τελευταία πέντε χρόνια, να συζητήσουν με τη διοίκηση της ΕΒΖ τόσο για τις εναλλακτικές μορφές δραστηριοτήτων στα πέντε εργοστάσια, όπως στον τομέα των βιοκαυσίμων, όσο και για το θέμα της εθελούσιας εξόδου εργαζομένων", τόνισε ο κ. Λαγογιάννης.