Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( καλπάζει η ανάπτυξη σε ελλάδα και ε.ε. :: 13/1/2006 18:52:24) 

Τη δεύτερη καλύτερη επίδοση επέτυχε η Ελλάδα, πίσω από την Ιρλανδία (5,2%), παρά την εκτόξευση των εισαγωγών κατά 10,8% το ίδιο διάστημα.

Ο ΕΤΗΣΙΟΣ ρυθμός ανήλθε στο 3,8% κατά το τρίτο τρίμηνο του 2005

Καλπάζει η ανάπτυξη σε Ελλάδα και Ε.Ε.

Με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 3,8%, που είναι ο δεύτερος υψηλότερος στην Ευρωζώνη έπειτα από αυτόν της Ιρλανδίας (5,2%), «έτρεξε» στο τρίτο τρίμηνο του 2005 η ελληνική οικονομία, που ανέβασε ταχύτητα σε σχέση με το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου παρά την εκτόξευση των εισαγωγών κατά 10,8%.

Σύμφωνα με την κοινοτική στατιστική υπηρεσία Eurostat η αύξηση της αξίας των εισαγωγών ήταν η μεγαλύτερη που καταγράφηκε στην Ε.Ε. κατά το εν λόγω διάστημα. Οι εξαγωγές ενισχύθηκαν στο ίδιο διάστημα κατά 5,5%. Η ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου ήταν η ταχύτερη που έχει να επιδείξει η ελληνική οικονομία μετά το τέταρτο τρίμηνο του 2004 (4,8%). Η δεύτερη εκτίμηση της Eurostat είναι μάλιστα ευνοϊκότερη από την πρώτη πρόβλεψη της υπηρεσίας, που έκανε λόγο για ρυθμό ανάπτυξης 3,7%. Επί τα βελτίω αναθεωρήθηκε και η εκτίμηση για την τριμηνιαία αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ, στο 1,8% από 1,7%. Το πιο ενθαρρυντικό στοιχείο για την ελληνική οικονομία είναι ότι στο τρίτο τρίμηνο σημειώθηκε θεαματική ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης, που αυξήθηκε κατά 3,5% έναντι του δευτέρου τριμήνου, οπότε είχε συρρικνωθεί κατά 3,6%.

Ανοιξη στην Ευρώπη

Σε ό,τι αφορά το σύνολο των χωρών της Ευρωζώνης, τόσο τα στοιχεία της Eurostat όσο και οι προβλέψεις της Κομισιόν για το ρυθμό ανάπτυξης στο δεύτερο τρίμηνο του 2006 αποκαλύπτουν ότι η ευρωοικονομία ανεβάζει στροφές. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το τρίτο τρίμηνο του 2005, η Eurostat επιβεβαίωσε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της περιοχής του ευρώ διαμορφώθηκε στο 0,6% και 1,6% σε τριμηνιαία και ετήσια βάση αντίστοιχα, επιταχύνοντας σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του περασμένου έτους, όταν η αύξηση του ΑΕΠ των 12 χωρών της Ευρωζώνης είχε περιοριστεί στο 0,4% και 1,2%.

Όσον αφορά την Κομισιόν, εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των Βρυξελλών, η οικονομία της Ευρωζώνης θα πετύχει στο δεύτερο τρίμηνο του έτους τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης της τελευταίας διετίας. Συγκεκριμένα η Κομισιόν κάνει λόγο για ανάπτυξη 0,7% στο β' τρίμηνο έναντι του πρώτου, ανεβάζοντας τον πήχη σε σχέση με το 0,6% που προέβλεπε νωρίτερα.

Πιο κοντά η αύξηση των ευρω-επιτοκίων

Σύμφωνα με τους αναλυτές τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης βγαίνει από τα αδιέξοδά της, καθώς προστίθενται σε ένα πλήθος θετικών ενδείξεων από όλα τα μέτωπα. Για παράδειγμα η εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων στην ευρωπαϊκή οικονομία έχει βελτιωθεί αισθητά, ενώ το Νοέμβριο η ανεργία διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών. Το κακό για τους καταναλωτές είναι ότι, όσο εδραιώνεται η ανάκαμψη της Ευρωζώνης, τόσο πιο κοντά έρχονται οι αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία είναι πολύ πιθανόν να φέρει το ύψος των επιτοκίων στο 2,75% (από 2,25% σήμερα) ακόμη και πριν από τον προσεχή Ιούνιο.