Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( προς αξιοποίηση η στοά χιρς :: 8/2/2006 18:42:04) 

Η Στοά Χιρς, σύμφωνα με εκπροσώπους της κτηματαγοράς, είναι ένα από τα περιζήτητα προς αξιοποίηση ακίνητα στην καρδιά της Θεσσαλονίκης.

ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ διάστημα θα υπογραφεί η σύμβαση μεταξύ Notos Com και Ισραηλιτικής Κοινότητας

Προς αξιοποίηση η Στοά Χιρς

Της ΛΙΝΑΣ ΤΣΙΡΕΚΑ

Στο τελικό στάδιο της εξέτασης των προτάσεων της Notos Com για την αξιοποίηση-ανακατασκευή της Στοάς Χιρς, που ενώνει τις οδούς Τσιμισκή και Μητροπόλεως, βρίσκεται η Alpha Aστικά Ακίνητα.

Μέσα στις επόμενες ημέρες μάλιστα, κατόπιν και της ολοκλήρωσης της εξέτασης των προτάσεων, θα υπογραφεί η σύμβαση μεταξύ της Notos Com και της Ισραηλιτικής Κοινότητας, ιδιοκτησία της οποίας είναι η Στοά Χιρς.

Αν και η εισηγμένη προς το παρόν κρατά κλειστά τα χαρτιά της για το τι μέλλει γενέσθαι με την αξιοποίηση του ακινήτου, πρόθεσή της είναι η δημιουργία πολυκαταστήματος.

Σύμφωνα μάλιστα με παλαιότερη εισήγηση εκπροσώπων της Alpha Αστικά Ακίνητα, "η ανακατασκευή του ακινήτου αναμένεται να βελτιώσει την απόδοσή του και κυρίως να συμβάλει στην αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής". Αξίζει να σημειωθεί ότι η αξιοποίηση του ακινήτου που περικλείει τη Στοά Χιρς συγκέντρωσε το ενδιαφέρον μεγάλων ομίλων του τεχνικού-εργοληπτικού κλάδου αλλά και λιανεμπορικών αλυσίδων, καθώς σύμφωνα με εκπροσώπους της κτηματαγοράς είναι ένα από τα περιζήτητα προς αξιοποίηση ακίνητα στην καρδιά της Θεσσαλονίκης.

Το μίσθωμα

Tο ύψος του ετήσιου μισθώματος για τη Στοά Χιρς, όπως αναφέρει σε επιστολή που απέστειλε προς το Χ.Α. η Notos Com Συμμετοχές, θα ανέρχεται σε 3,08 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία θα χρηματοδοτήσει το έργο με ίδια κεφάλαια, με το προϊόν πώλησης υφιστάμενων ακινήτων της που δεν ιδιοχρησιμοποιούνται και με δανειακά κεφάλαια. Η εκμετάλλευση θα είναι 25ετής μετά το πέρας της κατασκευαστικής περιόδου.

Το έργο

Η Στοά Χιρς, που φιλοξενεί μεγάλο αριθμό καταστημάτων λιανικής πώλησης, κατασκευάστηκε την περίοδο 1963-1969. Συνολικά το ακίνητο, που δίνει τη δυνατότητα κατασκευής υπόγειου πάρκιγκ, έχει επιφάνεια 2.480 τ.μ. Αντίστοιχη είναι η έκταση των καταστημάτων (υπόγειο και ισόγειο), ενώ οι λοιποί όροφοι εκτείνονται σε 1.422 τ.μ. Σήμερα οι χώροι υπογείου και ισογείου είναι πλήρως μισθωμένοι, ενώ οι υπόλοιποι χρησιμοποιούνται από την ΙΚΘ.

Το έργο αναμένεται να παραδοθεί σε χρήση τρία χρόνια μετά την έναρξη των εργασιών, χωρίς να υπολογιστούν οι όποιες καθυστερήσεις σε περίπτωση ανεύρεσης αρχαιοτήτων. Η διαμόρφωση της Στοάς Χιρς εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 30 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες οι μισθωτές των καταστημάτων της Στοάς κατά τη σύναψη των συμβολαίων υπέγραψαν ρήτρα, η οποία αναφέρει ότι σε περίπτωση ανακατασκευής του κτιρίου πρέπει να αποχωρήσουν από αυτά.