Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Mιχάλης Γκλετσάκος,

Η χρηματιστηριακή αγορά προεξόφλησε και αυτή την εβδομάδα τις καλές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες τεκμηριώνονται από τις εξής κυρίως εξελίξεις-εκτιμήσεις.

1. τη διαρκή μείωση των επιτοκίων (στη δημοπρασία ετήσιων έντοκων γραμματίων της Τρίτης οι αποδώσεις υποχώρησαν κατά μία εκατοστιαία μονάδα περίπου),

2. τη σημαντική υποχώρηση του πληθωρισμού και την προσδοκία περιορισμού του σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα εντός τους έτους,

3. την ουσιαστική βελτίωση των μεγεθών του προϋπολογισμού,

4. τη αυξημένη ζήτηση της δραχμής,

5. την αυξημένη κερδοφορία των ελληνικών επιχειρήσεων κατά το 1998 και την προσδοκία ακόμη μεγαλύτερης για το 1999.

Με τα παραπάνω δεδομένα, η πορεία προς την ΟΝΕ φαίνεται να είναι αδιατάρακτη. Το χρηματιστηριακό κλίμα δεν επιβαρύνθηκε αυτή τη φορά από δυσμενείς ειδήσεις σχετικά με το διεθνές οικονομικό περιβάλλον ή από πτωτικές τάσεις των μεγάλων ξένων χρηματιστηρίων. Έτσι οι τιμές διαμορφώθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα, παρά την κάποια κόπωση που φυσιολογικά εμφανίστηκε στο τέλος της εβδομάδας.

Η αξία των συναλλαγών ήταν ιδιαίτερα μεγάλη (560 δισ. στις πέντε συνεδριάσεις), υποδηλώνοντας τόσο την τάση ρευστοποίησης κερδών όσο και την υψηλή ζήτηση τίτλων. Οι επενδυτές δείχνουν εμπιστοσύνη στην αγορά και ανανεώνουν διαρκώς το ενδιαφέρον τους για αυτή.

Παρά το γεγονός ότι οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 16% περίπου από 1/1/99 και κατά 118% από 1/1/1998, υπάρχουν περιθώρια αξιόλογης διόγκωσής τους στη συνέχεια με ορίζοντα έτους. Στο μεταξύ διάστημα οι διακυμάνσεις τους δεν αποκλείεται να είναι σημαντικές, κυρίως αν σημειωθούν προβλήματα στις χώρες της Ασίας (ειδικότερα στην Κίνα) και της Λατινικής Αμερικής. Οι επενδυτές να αγοράζουν μετοχές υγιών και κερδοφόρων εταιριών και να μην πανικοβάλλονται με τις αυξομειώσεις των τιμών.

Όσοι διατηρούν τους τίτλους τους για σημαντικό χρονικό διάστημα θα βγουν κερδισμένοι, αρκεί να μη βασίζουν τις επιλογές τους αποκλειστικά σε φήμες ή σε υποσχέσεις για μεγάλα και γρήγορα κέρδη.