Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( "χρυσοφορεσ" αποδεικνυονται οι τοποθετησεις στο χρηματιστηριο αξιων αθηνων ) 

"ΧΡΥΣΟΦΟΡΕΣ" ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΞΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

Limit-up αποδόσεων στο ΧΑΑ

ΑΘΗΝΑ.-

Ως η "χρυσή" περίοδος θα μπορούσε να χαρακτηριστούν οι τελευταίες δύο εβδομάδες για το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς ο γενικός δείκτης σχεδόν σε ημερήσια βάση κατέρριπτε ρεκόρ πρωτόγνωρα για την ελληνική κεφαλαιαγορά, ενώ σημαντική είναι και η άνοδος της αξίας των συναλλαγών, αντικατοπτρίζοντας την εισροή σημαντικών κεφαλαίων από "νέο αίμα" Ελλήνων επενδυτών, οι οποίοι εκτιμούν ότι η ελληνική κεφαλαιαγορά μπορεί να δώσει αρκετά υψηλότερες αποδώσεις.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι εάν συνεχιστούν οι θετικές εξελίξεις στα μακροοικονομικά μεγέθη στην ελληνική οικονομία (επιτόκια - πληθωρισμός) και επιτευχθούν οι στόχοι για τη σύγκλιση της χώρας μας στην ΟΝΕ και το κλίμα στις διεθνείς αγορές ομαλοποιηθεί πλήρως, τότε θα σηματοδοτηθεί την έναρξη για μονιμότερο ενδιαφέρον για τοποθετήσεις στο ΧΑΑ.

Μια σημαντική συγκέντρωση κεφαλαίων, κυρίως από ξένους επενδυτές, παρατηρείται στους τραπεζικούς τίτλους -οι οποίοι ουσιαστικά ορίζουν και την πορεία του γενικού δείκτη-, αποτελώντας έτσι τον "κινητήριο μοχλό" για την ελληνική κεφαλαιαγορά λόγω των σημαντικών συγχωνεύσεων και εξαγορών που πραγματοποιούνται σε επίπεδο ομίλων και εν όψει των εξελίξεων που αφορούν την πώληση της Ιονικής, καθώς αύριο κατατίθενται οι μη δεσμευτικές προσφορές από τους ενδιαφερόμενους.

Πάντως η έξαρση των συναλλαγών που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην ελληνική κεφαλαιαγορά πρέπει να επιστήσει την προσοχή ειδικότερα στους νέους επενδυτές για επιλεκτικότερη τοποθέτηση σε μετοχές εταιριών που έχουν σημαντικό υπόβαθρο και να μην αρκούνται σε φημολογίες οι οποίες εξυπηρετούν σκοπιμότητες και μόνο.

Την άποψή τους για το τι μέλλει γενέσθαι στο ελληνικό χρηματιστήριο σε βραχυπρόθεσμη βάση εξέφρασαν στο "Ε" τέσσερις χρηματιστές-μέλη χρηματιστηριακών εταιριών.

Βασίλης Χατζηλίας,

Δεν μπορούμε να προβλέψουμε σε απόλυτα νούμερα την άνοδο του χρηματιστηρίου, καθώς νομίζω ότι έχουν ελάχιστη σημασία στην παρούσα φάση. Είναι όμως γεγονός ότι με τα στοιχεία που εμφανίζει η ελληνική οικονομία και αν τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά, σύντομα θα δούμε ακόμη καλύτερα νούμερα για το ελληνικό χρηματιστήριο.

Η θετική εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το χρηματιστήριο δεν είναι αποτέλεσμα αλχημείας, αλλά αποτέλεσμα της καθημερινής εκροής κεφαλαίων από τις τράπεζες, και στη συνέχεια εισροών τους στο χρηματιστήριο, με δεδομένο ότι οι αποδόσεις είναι πολύ υψηλότερες, ενώ τα επιτόκια των τραπεζών που απολάμβανε κάποτε ο επενδυτής δεν έχουν σχέση με τα σημερινά, που κυμαίνονται από το 7% ως το 10%.

Η ελληνική κεφαλαιαγορά δικαιούται και έχει τα περιθώρια να κινείται ανοδικά, εφόσον πέφτουν τα επιτόκια και εφόσον το διεθνές κλίμα το επιτρέπει. Από τις υψηλές επενδύσεις που παρουσιάζει πλέον το ελληνικό χρηματιστήριο, οι οποίες φθάνουν πάνω από 100 δισ. δραχμές, απορρέει ότι δε συμμετέχουν μόνο εγχώριοι επενδυτές, αλλά συμμετέχουν απ' όλο τον κόσμο, οι οποίοι βλέπουν τις υψηλές αποδώσεις που παρουσιάζει η ελληνική κεφαλαιαγορά.

Όσον αφορά την κρίση στη Βραζιλία, η ελληνική αγορά δεν επηρεάστηκε άμεσα, καθώς δεν έχουμε ως χώρα οικονομικές συναλλαγές, είτε σε εμπορικό είτε σε εισαγωγικό και εξαγωγικό επίπεδο.

Βέβαια δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τη διεθνοποίηση των χρηματιστηρίων, αλλά εκεί ο κάθε επενδυτής πρέπει να αντιδρά με την κατάλληλη ψυχραιμία και να διαθέτει υπομονή και επιμονή με στόχο μακροπρόθεσμο.

Φυσικά όταν αναφερόμαστε στην απόδοση του γενικού δείκτη δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πίσω από αυτόν υπάρχουν 300 και πλέον μετοχές, οι οποίες έχουν εκπληκτική πορεία, ενώ παράλληλα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν κατηγορίες οι οποίες δεν έχουν ακολουθήσει την ξέφρενη πορεία του γενικού δείκτη και δικαιούνται και αυτές να ανακάμψουν.

Οι επενδυτές, και ειδικά οι καινούργιοι επενδυτές, πρέπει οπωσδήποτε να προσέχουν πολλά πράγματα, με δεδομένο ότι το χρηματιστήριο είναι ρίσκο. Παρ' όλα αυτά, εάν συγκρίνουμε τους εγχώριους, που επενδύουν στη δική μας αγορά, με το μέσο όρο που επενδύουν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μέχρι να εμπεδωθεί πλήρως η μετοχική ιδέα στους Έλληνες.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το χρηματιστήριο είναι ένας τρόπος προώθησης για ανάπτυξη μίας επιχείρησης με τη συμμετοχή του απλού κόσμου. Ο επενδυτής πρέπει να έχει την κατάλληλη παιδεία για να ασχοληθεί με το χρηματιστήριο, η οποία λείπει αυτή τη στιγμή από τους νέους επενδυτές, οι οποίοι αντιμετωπίζουν το χρηματιστήριο ως μέσο πλουτισμού. Το χρηματιστήριο έχει τις καλές του στιγμές, αλλά κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει και τις κακές του στιγμές. Είναι μια υπόθεση που την έχεις πρώτα σκεφθεί και προαποφασίσει με χρονικό ορίζοντα μακροπρόθεσμο και με δεδομένο ότι δεν μπορείς να επενδύσεις για μία εβδομάδα ή για ένα μήνα.

Πρώτον, δεν πρέπει να δανείζεσαι ποτέ για το χρηματιστήριο και, δεύτερον, να έχεις απόθεμα, οπότε μια περίοδος πτώσης να μην επηρεάσει τη ζωή σου. Από εκεί και πέρα, οι επιλογές σε μετοχές δεν πρέπει να βασίζονται σε φήμες, αλλά σε συμβουλές από ειδικούς, και τα κεφάλαια να τοποθετούνται εμμέσως ή σε αμοιβαία κεφάλαια ή μέσω εταιρειών επενδύσεων, όπου εκεί γίνεται επαγγελματική διαχείριση των κεφαλαίων.

Παράδειγμα, υπάρχουν ορισμένα αμοιβαία κεφάλαια που έχουν καταπληκτικές αποδόσεις. Βέβαια ένας επενδυτής που θέλει να ακολουθήσει μόνος του πρέπει να ενημερώνεται και η επένδυσή του να στρέφεται στις μετοχές που έχουν αξία.