Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( μια καλη χρονια ηταν για τη σοφοκλεους το 1998 ) 

ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΗΤΑΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΤΟ 1998

"Με το δεξί" βγήκε το '98 για το Χρηματιστήριο

Εντυπωσιακή ανάκαμψη του Γενικού Δείκτη Τιμών της ελληνικής Χρηματαγοράς, μετά την ύφεση των μέσων του περασμένου έτους- Ευοίωνες εμφανίζονται οι προοπτικές και για το 1999, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις του τρέχοντος μηνός

ΑΘΗΝΑ.-

Μια ιδιαίτερα δυναμική χρονιά υπήρξε το 1998 για το ελληνικό χρηματιστήριο, παρά τη διεθνή αναταραχή στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου που σημειώθηκε, καθώς το ενδιαφέρον των Ελλήνων και ξένων επενδυτών για τις χρηματιστηριακές επενδύσεις υπήρξε σταθερά αυξημένο.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της διεύθυνση οικονομικών μελετών της Ιονικής Τράπεζας, κ. Κωνσταντόπουλο, το 1998 χαρακτηρίστηκε από την υψηλή συναλλακτική δραστηριότητα (η οποία κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ) από τις εισαγωγές των μετοχών περισσότερων νέων εταιριών στην κύρια και την παράλληλη αγορά του Χ.Α.Α (με αποτέλεσμα την εμβάθυνση της χρηματιστηριακής αγοράς), αλλά και από τη σημειωθείσα πρόοδο στον εκσυγχρονισμό του νομικού και θεσμικού πλαισίου της χρηματιστηριακής αγοράς.

Επιπλέον οι επιθετικές κινήσεις των εισηγμένων επιχειρήσεων με στόχο τις εξαγορές συγχωνεύσεις και στρατηγικές συμμαχίες για την ενίσχυση της θέσεις τους στον κλάδο που ανήκουν, αλλά και γενικότερα στην αγορά αποτελούν σημαντικό βήμα για την περαιτέρω πορεία τους και συγχρόνως ένα αξιοσημείωτο γεγονός που χαρακτήρισε τη χρηματιστηριακή δραστηριότητα του 1998.

Ιδιαίτερα κατά τους τελευταίους μήνες του χρόνου κατεγράφησαν με σαφήνεια οι τάσεις της αγοράς, καθώς ήταν έντονες οι προσπάθειες ενδυνάμωσης και επέκτασης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων μέσω του Χ.Α.Α.

Για την πραγματοποίηση των νέων αυτών στρατηγικών των επιχειρήσεων, ο ρόλος του χρηματιστηρίου υπήρξε καθοριστικός και αναδείχθηκε ως το βασικό πεδίο στο οποίο εκδηλώνονται και πραγματοποιούνται τέτοιου είδους οικονομικές συμφωνίες μεταξύ των επιχειρήσεων και συγχρόνως σημαντική πηγή άντλησης κεφαλαίων.

Ο συνεχώς αναβαθμιζόμενος ρόλος του χρηματιστηρίου αποτυπώθηκε και στη θετική πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς, που έκλεισε με σημαντικές αποδώσεις στο τέλος του έτους, αλλά και στη συμμετοχή του στις ευρύτερες οικονομικές εξελίξεις, γεγονότα τα οποία συνέχισαν να του δίνουν καινούργια δυναμική και να του αναβαθμίζουν την παρουσία του στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι της χώρας.

Η συνέχιση της εφαρμογής από την κυβέρνηση του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής, για την επίτευξη όλων των κριτηρίων για την ΟΝΕ εντός του έτους 1999, ή στις αρχές του 2000 παρά τις ενδεχόμενες δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει δημιουργεί αισιοδοξία, για τη μεσομακροχρόνια πορεία της ελληνικής οικονομίας και κατά συνέπεια της χρηματιστηριακής αγοράς.

Η χρηματιστηριακή αγορά αναμένεται να συνεχίσει να συμβάλλει θετικά στο μέτρο που μπορεί, αλλά και στην υποχρέωση που της αναλογεί στην επίτευξη του στόχους της ένταξης της χώρας μας στην ΟΝΕ.

Σήμερα οι προοπτικές της χρηματιστηριακής αγοράς για το έτος 1999 διαγράφονται θετικές, καθώς μια σειρά σημαντικών αποφάσεων στον οικονομικό τομέα εφαρμόζονται με αρκετά ικανοποιητικούς ρυθμούς, γεγονός το οποίο αναμένεται να έχει ευνοϊκή επίδραση στην πορεία της ελληνικής αγοράς.

Οι θετικές μεσομακροχρόνιες προοπτικές για σταδιακή ανοδική πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς, εκτιμάται ότι θα επαληθευτούν, εκτός αν απρόβλεπτοι εξωγενείς παράγοντες διαταράξουν το καλό επενδυτικό κλίμα.

Σημαντικά γεγονότα

Τα σημαντικότερα γεγονότα που καθόρισαν σε μεγάλο βαθμό την πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς το έτος που πέρασε ήταν:

1. η ένταξη της δραχμής στο μηχανισμό των συναλλαγματικών ισοτιμιών το μήνα Μάρτιο 1998, με συνέπεια τη διόρθωση της ισοτιμίας της δραχμής έναντι των ξένων νομισμάτων

2. η προσπάθεια διασφάλισης των προϋποθέσεων για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ το 2001

3. η παρατεταμένη διεθνής αναταραχή στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου

4. η σταδιακή αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεις κατά τους τελευταίους μήνες του έτους έπειτα από κάποιες ενδιάμεσες διακυμάνσεις, η διατήρηση υψηλών ρυθμών αύξησης του ΑΕΠ, η επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου και η μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης,

5. η πτωτική πορεία των επιτοκίων, με σημαντικότερους "σταθμούς" τη σταδιακή υποχώρηση των ονομαστικών επιτοκίων των δανειακών τίτλων του δημοσίου και τη βαθμιαία πτωτική πορεία των χορηγητικών επιτοκίων της τραπεζικής αγοράς, κυρίως προς το τέλος του έτους

6. οι εξαγορές, οι συγχωνεύσεις και οι συνεργασίες που πραγματοποιήθηκαν σε επιχειρήσεις διαφόρων κλάδων, με αιχμή του δόρατος τον τραπεζικό κλάδο, στον οποίο επήλθαν σημαντικές αλλαγές οι οποίες διαμόρφωσαν τον τραπεζικό χάρτη της χώρας μας

7. οι ενδείξεις για ικανοποιητική κερδοφορία και μερισματική πολιτική των επιχείρηση διαφόρων κλάδων, με αιχμή του δόρατος τον τραπεζικό κλάδο, στον οποίο επήλθαν σημαντικές αλλαγές που διαμόρφωσαν τον τραπεζικό χάρτη της χώρας μας

8. η συνέχιση της προσπάθειας για τον εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου της χρηματιστηριακής αγοράς και ιδιαίτερα οι νέοι όροι που ισχύουν για την εισαγωγή των μετοχών των εταιριών στο χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών στην κύρια και παράλληλη αγορά, καθώς και οι κανόνες δεοντολογίας των αναδόχων.

Αλλά γεγονότα που συνέβαλλαν στη διαμόρφωση της εικόνας της χρηματιστηριακής αγοράς περιλαμβάνουν:

1. την πώληση των τραπεζών "Κρήτης", "Αθηνών", "Μακεδονίας-Θράκης", "Κεντρικής Ελλάδος" και "Xiosbank", καθώς και η εξαγορά του 10% των μετοχών της EFG-Eurobank από την Deutsche Bank".

2. η μετοχοποίηση των ΟΤΕ-ΕΛ.ΠΕ. (η σημειωθείσα επιτυχία της τρίτης φάσης μετοχοποίησης του οργανισμού και της πρώτης φάσης μετοχοποίησης των Ελληνικών Πετρελαίων) και

3. το χρονοδιάγραμμα μετοχοποιήσεων ενός σημαντικού αριθμού κερδοφόρων ΔΕΚΟ.