Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( η πρωτη συνεδριαση του ετους στο ελληνικο χρηματιστηριο ) 

Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Καλό ποδαρικό στο χρηματιστήριο

Με την εκτίναξη του Γενικού Δείκτη Τιμών της Σοφοκλέους, στα υψηλότερα από την ίδρυση του ελληνικού χρηματιστηρίου επίπεδα, κύλησε η πρώτη για το 1999 συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών

ΑΘΗΝΑ.-

Ιστορικά ρεκόρ κατέγραψε χθες ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ), σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 6,71% και διασπώντας επιτυχώς το επίπεδο των 2.900 μονάδων. Τελικώς, έκλεισε στις 2.921,28 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από την ίδρυση του ελληνικού Χρηματιστηρίου. Σε επίπεδα ρεκόρ έφθασε και η αξία των συναλλαγών, η οποία ήδη από τα μέσα των συναλλαγών εκτινάχθηκε στα 106 δισ. δρχ.

Οι ανοδικές τάσεις ήταν εμφανείς από τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης, καθώς ο Γενικός Δείκτης κατέρριπτε συνεχώς προηγούμενα επίπεδα ρεκόρ (όπως, για παράδειγμα, αυτά του Ιουλίου του περασμένου έτους) με αποτέλεσμα, κατά τη διάρκεια της μεσημβρινής συνεδρίασης, να βρίσκεται σε επίπεδα πάνω από τις 2.861,70 μονάδες, ανεβάζοντας το χρηματιστηριακό "θερμόμετρο" στα ύψη.

Το κύμα αγορών μετοχικών τίτλων τόσο από εγχώριους, ιδιώτες επενδυτές όσο και από ξένους θεσμικούς (οι οποίοι επέλεξαν τη χθεσινή ημέρα, που ήταν και η πρώτη ημέρα εισόδου του ευρώ, για να τοποθετηθούν στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά) είχε ως αποτέλεσμα να αγγίξει η Σοφοκλέους επίπεδα, τα οποία θα μπουν στην ιστορία του ελληνικού χρηματιστηρίου. Σημαντικές τοποθετήσεις σημειώθηκαν και από θεσμικούς επενδυτές του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης σε μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης (blue-chips).

Χρηματιστηριακοί κύκλοι επισημαίνουν ότι η χθεσινή, "ιστορική" άνοδος του Γενικού Δείκτη δεν αντικατοπτρίζει απλώς την προσδοκία ανάπτυξης που έφερε το ευρώ, αλλά σηματοδοτεί και τις νέες προοπτικές για μεγαλύτερη άνοδο στη Σοφοκλέους, η οποία κινείται στο κλίμα ευφορίας που επικράτησε χθες σε όλα τα χρηματιστηριακά κέντρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρωταθλητής στη χθεσινή συνεδρίαση ήταν ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος έκλεισε με αύξηση της τάξης του 7,59%, σπάζοντας τα επίπεδα των 6.000 μονάδων. Πέντε μετοχές του τραπεζικού κλάδου ("Εθνική", "Εργασίας", "Εμπορική", "Πίστεως" και "Μακεδονίας-Θράκης") σημείωσαν άνοδο στο ανώτατο όριο διακύμανσης του +8%. Ισχυρή άνοδο παρουσίασε και ο βιομηχανικός δείκτης, καθώς και ο δείκτης της πληροφορικής, με τους ξένους επενδυτές να τοποθετούνται μαζικά, πραγματοποιώντας σημαντικές αγορές σε ισχυρά χαρτιά των τραπεζών ("Εθνικής", "Πίστεως" και "Εργασίας"), αλλά και σε μετοχές του βιομηχανικού κλάδου (ΟΤΕ, Panafon, ΙΝΤΡΑΚΟΜ και ΤΙΤΑΝ).

Χρηματιστές χαρακτήριζαν τη χθεσινή, μεγάλη άνοδο ως "ένδειξη εμπιστοσύνης των Ελλήνων και των ξένων επενδυτών στην ελληνική αγορά και στις προοπτικές που παρουσιάζει για το 1999, εν όψει της ένταξης της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ)", αναφέροντας χαρακτηριστικά πως "όλα δείχνουν ότι στη Σοφοκλέους άρχισε να "παίζεται" το τελευταίο μέρος του "στοιχήματος" για τη σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας".

Η πρεμιέρα του ευρώ

Την ίδια στιγμή, το ευρώ ενισχύθηκε σημαντικά έναντι του δολαρίου και του γεν. Η μόνη ευρωπαϊκή αγορά που δεν αντέδρασε όπως οι υπόλοιπες ήταν αυτή του Άμστερνταμ, όπου η άνοδος ήταν πιο συγκρατημένη. Στη χρηματαγορά του Τόκιο, το ευρώ παρουσίασε σημαντική άνοδο κατά 1,8% έναντι του αμερικανικού νομίσματος και κατά 0,65% έναντι του ιαπωνικού. Η εξέλιξη αυτή ενισχύει τη φημολογία ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες ενδέχεται να παρέμβουν, προκειμένου να εμποδίσουν μια πολύ γρήγορη άνοδο του ευρώ, γεγονός που θα ενίσχυε το αμερικανικό και ιαπωνικό εξαγωγικό εμπόριο σε βάρος του ευρωπαϊκού.

Στον τραπεζικό τομέα, η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στις 63.800 δρχ., της Ιονικής στις 17.000 δρχ., της Εμπορικής στις 29.743 δρχ., της Εργασίας στις 34.992 δρχ. και της Πίστεως στις 31.577 δραχμές. Στο βιομηχανικό τομέα, η κοινή μετοχή της γαλακτοβιομηχανίας ΔΕΛΤΑ έκλεισε στις 4.245 δρχ., της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) στις 2.650 δρχ., του ΟΤΕ στις 7.890 δρχ., η κοινή της Ιντρακόμ στις 13.770 δρχ., της ΑΓΕΤ "Ηρακλής" στις 8.150 δρχ. και η κοινή της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ στις 23.220 δρχ. Πάντως, το μεγαλύτερο μέρος του επενδυτικού ενδιαφέροντος επικεντρώθηκε σε μετοχές των τραπεζών, ο δείκτης των οποίων "έσπασε" το επίπεδο των 6.000 μονάδων, καταγράφοντας κέρδη 7,59%.

Οι μερικοί δείκτες

Οι υπόλοιποι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Λίζιγκ άνοδος 4,24%, Ασφάλειες άνοδος 5,17%, Επενδύσεις άνοδος 6,45%, Κατασκευές άνοδος 4,67%, Βιομηχανίες άνοδος 6,10%, Διάφορες άνοδος 4,97%, Συμμετοχών άνοδος 6,27%. Με άνοδο 3,42% έκλεισε ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς. Αυξημένη εμπορευσιμότητα παρουσίασαν και οι μετοχές των εταιριών: ΜΕΤΚΑ (κ), διακινώντας 1.800.000 τεμάχια, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ με 1.100.000 τεμάχια, ΒΙΟΣΩΛ (κ) με 1.000.000 και ΟΤΕ με 913.000 τεμάχια.

Από τις 277 μετοχές που διαπραγματεύθηκαν σήμερα, 241 έκλεισαν με άνοδο, 22 με πτώση, ενώ η τιμή 14 μετοχών παρέμεινε σταθερή. Ο δείκτης FTSE/ASE 20 έκλεισε στις 1.848,01 μονάδες, σημειώνοντας άνοδος 7,18%. Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο 8% κατέγραψαν οι εξής μετοχές: ΜΕΤΚΑ (κ-π), ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΕΜΠΟΡΙΚΗ, ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ, ΠΙΣΤΕΩΣ, ΤΕΡΝΑ, ΜΠΡΙΤΑΝΝΙΑ (κ), ΔΕΛΤΑ (π), ΤΙΤΑΝ (κ-π), ΙΝΤΡΑΚΟΜ (κ). Αντιθέτως, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι εξής μετοχές: ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΔΕΣΜΟΣ (κ) -7,9%, ΒΙΟΣΩΛ (κ) -7,2%, ΒΙΟΣΩΛ (π) -7% ΓΙΑΝΝΟΥΣΗΣ -4,8%, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ -3,2%, ΤΑΣΟΓΛΟΥ -2,9%, ΜΠΕΝΡΟΥΜΠΗ (κ) -2,1%, ΜΟΣΧΟΛΙΟΣ ΧΗΜΙΚΑ -2%, ΕΡΓΑΣ -1,8%.