Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( "γλυκό" κλείσιμο για την ελληνική χρηματαγορά ) 

"Γλυκό" κλείσιμο για την ελληνική χρηματαγορά

ΑΘΗΝΑ.-

Νέες ισχυρές ανοδικές τάσεις επικράτησαν χθες στην ελληνική κεφαλαιαγορά, τελευταία ημέρα του 1998, ανεβάζοντας έτσι το χρηματιστήριο Αθηνών στην πρώτη θέση του βάθρου με τις καλύτερες αποδόσεις ανάμεσα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Το κλίμα στη χθεσινή συνεδρίαση ήταν πολύ θετικό, με τους ξένους και εγχώριους θεσμικούς επενδυτές να τοποθετούν μαζικά σε μετοχικούς τίτλους, και ιδιαίτερα σε μετοχές των τραπεζών οι οποίες απέδειξαν ότι και τη χρονιά που άρχισε θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 2.737,55 μονάδες, με άνοδο της τάξης του 1%, ενώ η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 62,700 δισ. δραχμές.

Όπως τονίζουν χρηματιστές, στη χθεσινή συνεδρίαση σημειώθηκε μεγάλο κύμα αγορών, κυρίως από ξένους επενδυτές, σε τίτλους των Τραπεζών Εθνικής, Πίστεως και Εργασίας, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι μετοχικοί τίτλοι των εταιρειών ΜΕΤΚΑ και Μυτιληναίος, ως αποτέλεσμα ίσως ειδήσεων αφ' ενός για δραστηριοποίηση της πρώτης στο χώρο της άμυνας, αφ' ετέρου για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στη δεύτερη.

Κατά γενική εκτίμηση, η περαιτέρω πορεία του χρηματιστηρίου θα εξαρτηθεί από το κλίμα που θα επικρατήσει και στις διεθνείς αγορές, μετά την εισαγωγή του ευρώ. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ήδη έχει δημιουργηθεί ένα καλό κλίμα το οποίο θα ευνοήσει τις χρηματιστηριακές αγορές παγκοσμίως. Δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να σημειωθούν βραχυπρόθεσμα μικρές πιέσεις στους μετοχικούς τίτλους, οπότε θα δημιουργηθούν περιθώρια για μεγαλύτερη βελτίωση των τιμών μετά το πρώτο δίμηνο του 1999.