Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Την ανάγκη αναπροσαρμογής των τιμολογίων της ΔΕΗ, ώστε να βελτιωθούν τα ετήσια κέρδη της, επισήμανε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο γενικός διευθυντής οικονομικών υπηρεσιών της επιχείρησης Γρηγόρης Αναστασιάδης, στο πλαίσιο παρουσίασης της εταιρείας στο ΣΜΕΧΑ. Ανέφερε ενδεικτικά ότι αύξηση των τιμολογίων κατά 1% θα βελτίωνε τα ετήσια κέρδη κατά 40 εκατ. ευρώ.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Αναστασιάδης, η αναπροσαρμογή των τιμολογίων είναι απαραίτητη λόγω της συνεχούς αύξησης των τιμών των καυσίμων.

Κάθε αύξηση/μείωση της τιμής του πετρελαίου κατά 1 δολ. συνεπάγεται εκτιμώμενη επιβάρυνση/όφελος 15 εκατ. ευρώ ετησίως για τη ΔΕΗ, σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη. Η πτωτική πορεία των κερδών της ΔΕΗ στο εννεάμηνο του 2005 οφείλεται κυρίως στο αυξημένο κόστος καυσίμων και στην πρόσφατα επιβληθείσα δαπάνη για την αγορά δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Όπως τονίστηκε, η εταιρεία επιβαρύνεται από την αγορά δικαιωμάτων για τα καυσαέρια που παράγει. Το κόστος για το 2005 εκτιμάται σε περίπου 80-90 εκατ. ευρώ και κυμαίνεται ανάλογα με το πώς διαμορφώνεται χρηματιστηριακά η τιμή ανά τόνο διοξειδίου του άνθρακα (το 2005 κυμάνθηκε στα 22 ευρώ ο τόνος, ενώ τις πρώτες εβδομάδες του 2006 ανέρχεται σε 25-26 ευρώ).

Σημειώνεται ότι το νέο επιχειρηματικό σχέδιο της ΔΕΗ, που αφορά την περίοδο 2006-2010, προβλέπει την περικοπή όλων των πηγών κόστους και την ορθολογικοποίηση των μονάδων παραγωγής μέσω και της μείωσης της λειτουργίας ορισμένων παλαιών μονάδων υψηλού κόστους.