Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Με το… δεξί έκανε ποδαρικό στο 2006 ο κρατικός προϋπολογισμός, καθώς τα έσοδα του δημοσίου εκτινάχθηκαν κατά 19,5% και 14,4% τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο αντίστοιχα, δημιουργώντας πλεόνασμα(!) ύψους 844 εκατ. ευρώ. Τα στοιχεία παρουσίασε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, ο οποίος απέδωσε τις απρόσμενα υψηλές επιδόσεις των εισπρακτικών μηχανισμών στις προσπάθειες πάταξης της φοροδιαφυγής και κυρίως στις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις στοιχείων. Στο δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου κατέγραψαν άνοδο 16,4%, ξεπερνώντας κατά πολύ το στόχο του προϋπολογισμού, που προβλέπει αύξηση των τακτικών εσόδων κατά 7,9%. Ειδικότερα, μεγάλη αύξηση παρουσίασε ο ΦΠΑ, κατά 21%, ενώ τα έσοδα από τον ΦΠΑ τελωνείων αυξήθηκαν κατά 18%.

Σε ό,τι αφορά την πορεία του προϋπολογισμού τον Ιανουάριο, είναι αξιοσημείωτο ότι εμφανίζεται πλεόνασμα τόσο σε επίπεδο τακτικού προϋπολογισμού και Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων όσο και στο σύνολο του προϋπολογισμού. Στην πρώτη περίπτωση το πλεόνασμα έφθασε τα 844 εκατ. ευρώ, ενώ συμπεριλαμβανομένων των λοιπών εισπράξεων και πληρωμών για εξοπλιστικά, νοσοκομεία κτλ. το πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 504 εκατ. ευρώ.

Ακόμα πιο εντυπωσιακή ενδεχομένως ήταν η μείωση των δαπανών του δημοσίου κατά 11,9% (15,1% στην περίπτωση των πρωτογενών). Οι αιματηρότερες οικονομίες έγιναν στις προκαταβολές για επιχορηγήσεις στην ασφάλιση και περίθαλψη (-28,6%) και στις λειτουργικές και λοιπές δαπάνες (-56,9%).