Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Εμφανή θετική βελτίωση στον κλάδο της ευρωπαϊκής κλωστοϋφαντουργίας, χωρίς ωστόσο άμεσο αντίκτυπο στον όγκο των παραγγελιών, είχε η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Κίνας, με την οποία μπήκαν ποσοτικοί περιορισμοί στις εισαγωγές από την Κίνα σε δέκα κατηγορίες προϊόντων ένδυσης - κλωστοϋφαντουργίας έως το τέλος του 2007. Αυτό προκύπτει από έρευνα της Euratex μεταξύ 250 επιχειρήσεων σε 12 κράτη μέλη της Ε.Ε., τους μήνες Νοέμβριο - Δεκέμβριο.

Στην ένδυση πάντως, παρόλο που υπήρξαν κάποιες θετικές ενδείξεις, οι παραγγελίες στο δεύτερο εξάμηνο παρέμειναν σημαντικά χαμηλότερες (από -15% έως -40%), έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2004, ενώ στην κλωστοϋφαντουργία υπήρξε μικρή βελτίωση των παραγγελιών, κυρίως στην Ιταλία και το Βέλγιο.

Μετά τη λήξη της συμφωνίας στο τέλος του 2007, οι μεν επιχειρήσεις κλωστοϋφαντουργίας εμφανίζονται πιο αισιόδοξες για το μέλλον τους οι δε επιχειρήσεις ένδυσης πιο απαισιόδοξες και περισσότερο προβληματισμένες. Για να αντιμετωπίσουν μάλιστα τον ανταγωνισμό μετά το 2007, οι επιχειρήσεις προσανατολίζονται για μεν την κλωστοϋφαντουργία σε μείωση του κόστους και βελτίωση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων τους, για δε την ένδυση σε μεταφορά παραγωγικών δραστηριοτήτων (Μεσόγειο, Ανατολική Ευρώπη, Ασία), καθώς και σε βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών (γρηγορότερες παραδόσεις, μικρότερες παραγγελίες, υπηρεσίες logistics, βελτίωση ποιότητας κτλ).