Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( αυξήσεις κάτω του πληθωρισμού; :: 31/1/2006 20:29:32) 

Παρά την επίσημη διάψευση από το υπουργείο Οικονομίας τα περιθώρια ελιγμών της κυβέρνησης είναι περιορισμένα.

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Οικονομίας διαψεύδει τις πληροφορίες του διεθνούς πρακτορείου

Αυξήσεις κάτω του πληθωρισμού;

Στο πλαίσιο του στόχου της κυβέρνησης για περιορισμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων οι αποδοχές στο δημόσιο τομέα θα αυξηθούν κατά 2,8%

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΡΗΣΤΙΔΗ

Σκοτσέζικο ντους περιμένει την ερχόμενη εβδομάδα τους εργαζομένους στο δημόσιο τομέα. Εφόσον ευσταθούν οι πληροφορίες του πρακτορείου Ρόιτερ, η κυβέρνηση έχει καταλήξει να τους δοθούν αυξήσεις 2,8% το 2006, κατώτερες δηλαδή τόσο του πληθωρισμού όσο και του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας, που αναμένεται να "κλείσουν" φέτος στο 3,2% και 3,8% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την "ανώτερη πηγή του υπουργείου Οικονομικών", που επικαλείται στο τηλεγράφημά του το Ρόιτερ, πενιχρές, στο 3,8%, θα είναι και οι αυξήσεις που θα ανακοινωθούν για τους συνταξιούχους, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της κυβέρνησης για δραστικό περιορισμό των δημοσίων ελλειμμάτων. Η ίδια πηγή αποκάλυψε στο Ρόιτερ ότι είναι πολύ πιθανόν να υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις εντός της ερχόμενης εβδομάδας, οπότε θα έχει ξεκαθαρίσει προφανώς και το ζήτημα του ανασχηματισμού.

Διαψεύδουν

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών απέφυγαν να επιβεβαιώσουν στη "Μ" ότι έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις για το περιεχόμενο της εισοδηματικής πολιτικής του 2006, σημειώνοντας ότι οι σχετικές εισηγήσεις δεν έχουν φτάσει ακόμη στον πρωθυπουργό.

Σε κάθε περίπτωση τα περιθώρια ελιγμών της κυβέρνησης είναι περιορισμένα και ήδη από την κατάθεση του προϋπολογισμού πέρυσι το Νοέμβριο ήταν σαφές ότι οι αυξήσεις στους μισθούς θα κινούνταν στο επίπεδο του 2,5%-2,8%. Οι μοναδικές αυξήσεις, που θα είναι ίσως και υπερδιπλάσιες του πληθωρισμού, θα αφορούν τις συντάξεις του ΟΓΑ και το ΕΚΑΣ, καθώς εικάζεται ότι θα φτάσουν το 7%.

Την πολιτική εισοδηματικής λιτότητας υπαγορεύει στην Ελλάδα η υποχρέωσή της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ρίξει το δημόσιο έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ εντός του 2006. Ο στόχος αυτός είναι ούτως ή άλλως πολύ δύσκολο να επιτευχθεί, εξ ου και αναμένεται να δοθεί από τις Βρυξέλλες παράταση ενός χρόνου στη χώρα μας, για να επιτύχει τη δημοσιονομική προσαρμογή που επιτάσσει το Σύμφωνο Σταθερότητας. Ως γνωστόν ο δεδηλωμένος στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να μειωθεί δραστικά το έλλειμμα φέτος στο 2,6% του ΑΕΠ από 4,3% το 2005.

Τα συνδικάτα

Το βέβαιον είναι ότι, οψέποτε ανακοινώσει η κυβέρνηση τις τελικές αποφάσεις της, οι αντιδράσεις θα είναι μεγάλες. Τα συνδικάτα ζητούν αυξήσεις 7% στους μισθούς και αναμένεται να αντιδράσουν δυναμικά, εφόσον δεν βρουν απήχηση τα αιτήματά τους. "Σύντομα θα προχωρήσουμε σε νέες απεργίες και διαδηλώσεις, σε ένα νέο γύρο αντιδράσεων απέναντι στην πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης", δήλωσε σχετικά στο Ρόιτερ ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρου.

Η κυβέρνηση θα αντιτείνει στα συνδικάτα ότι οι αυξήσεις θα υπερβούν χάρη στις ωριμάνσεις τον πληθωρισμό, φτάνοντας περίπου το 3,3%. Στην πραγματικότητα όμως οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται λόγω της περικοπής των επιδομάτων και των υπερωριών κατά το ήμισυ.