Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ο πιο απαισιόδοξος λαός στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι οι Έλληνες, με εξαίρεση τους Πορτογάλους και τους Κυπρίους, σε ό,τι αφορά την πορεία της οικονομίας και των εισοδημάτων τους το 2006.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ελληνικός δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης βελτιώθηκε οριακά τον Ιανουάριο στο -31 από -36 που ήταν το Δεκέμβριο. Η επίδοση αυτή είναι η τρίτη χειρότερη στην Ε.Ε. των "25". Τα πρωτεία της απαισιοδοξίας κρατούν οι Πορτογάλοι (-41), ενώ στη δεύτερη θέση βρέθηκαν οι Κύπριοι (-36). Ο αντίστοιχος δείκτης για την Ε.Ε. και την Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο -9 και στο -11 αντίστοιχα.

Ο δείκτης που περιγράφει τις προσδοκίες των Ελλήνων για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους βελτιώθηκε οριακά στο -19 τον Ιανουάριο από -23 που ήταν το Δεκέμβριο, ενώ από την ίδια έκθεση προκύπτει ότι οι Έλληνες καταναλωτές βλέπουν με μεγάλη επιφύλαξη και την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Ειδικότερα ο δείκτης προσδοκιών για την πορεία της οικονομίας στο επόμενο δωδεκάμηνο ανέκαμψε ελαφρώς μόνο στο -24 από -28 το Δεκέμβριο έναντι -11 τόσο στην Ε.Ε. όσο και στην Ευρωζώνη.

Ευρωζώνη

Στις 12 χώρες της Ευρωζώνης το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε αισθητά τον Ιανουάριο, με το σχετικό δείκτη να εκτινάσσεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2001 (στις 101,8 μονάδες έναντι 100,6 του Δεκεμβρίου). Η επίδοση αυτή ξάφνιασε ευχάριστα τους αναλυτές, οι οποίοι προέβλεπαν υποχώρηση του δείκτη στο 100,5.

Τα καλά νέα επισκιάστηκαν πάντως από την επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος, μετά την άνοδο του δείκτη το Δεκέμβριο, αλλά και από τη στασιμότητα που καταγράφηκε στο δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Τα στοιχεία αυτά αναμένεται να εξεταστούν προσεκτικά από τους κεντρικούς τραπεζίτες της Ευρωζώνης, οι οποίοι συναντώνται αύριο, για να καθορίσουν τη νομισματική πολιτική στην περιοχή του ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να κρατήσει σταθερό το επιτόκιο του ευρώ στο 2,25%, όμως είναι μάλλον βέβαιο ότι θα ανεβάσει τον πήχη κατά 25 μονάδες βάσης κατά την επόμενη συνάντησή της το Μάρτιο.