Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Την αισιοδοξία του ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα κινηθεί φέτος στα ίδια υψηλά επίπεδα του 2005 και ότι θα υπάρξει κάμψη των πληθωριστικών πιέσεων εξέφρασε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Νίκος Γκαργκάνας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη.

Όπως είπε ο κ. Γκαργκάνας, οι αναλυτικές εκτιμήσεις της τράπεζας θα δημοσιευτούν το Φεβρουάριο, όμως δεν δίστασε να δηλώσει βέβαιος για τις ευοίωνες προοπτικές της εθνικής οικονομίας. "Μπορώ να σας διαβεβαιώσω, ότι, από τις μέχρι σήμερα αναλύσεις, προκύπτει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας το 2006 δεν θα είναι πολύ διαφορετικός από εκείνον του 2005 και ότι ο πληθωρισμός θα είναι ελαφρά χαμηλότερος από τον περσινό", δήλωσε ο κ. Γκαργκάνας, υπενθυμίζοντας ότι πέρυσι ο πληθωρισμός είχε επιβαρυνθεί από την αύξηση του ΦΠΑ, η οποία όμως δεν θα επαναληφθεί φέτος, ενώ και γενικότερα έχει σταθεροποιηθεί η αγορά του πετρελαίου. Εξίσου αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής αλλά και της ευρωπαϊκής οικονομίας εν γένει εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, ο οποίος σημείωσε ότι "τα πράγματα πήγαν πολύ καλύτερα από τις προβλέψεις που είχαν κάνει οι διεθνείς οργανισμοί. Το 2005 πιάσαμε τους στόχους μας, το 2006 κάνουμε μία μεγάλη προσπάθεια και θα βρεθούμε αναφορικά με το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ για πρώτη, ίσως, φορά μετά την είσοδό μας στην ΟΝΕ", τόνισε ο υπουργός.

Ο δανεισμός

Σε ερώτηση σχετικά με το δανεισμό, ο κ. Γκαργκάνας εκτίμησε πως τα νοικοκυριά πρέπει να δανείζονται σε ρεαλιστική βάση και ότι οι τράπεζες πρέπει να εκτιμούν τις τοκοχρεολυτικές δόσεις. "Για τα νοικοκυριά έχω πει κατ' επανάληψη ότι πρέπει να δανείζονται με βάση τις ρεαλιστικές εκτιμήσεις τους για τη δυνατότητα εξόφλησης των δανείων. Όπως γνωρίζετε, με πράξη διοικητή έχουμε επιβάλει στις τράπεζες η τοκοχρεολυτική δόση των δανείων προς τα νοικοκυριά να μην υπερβαίνει το 30%-40% του εισοδήματός τους".