Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άλλαξαν… βέρες Gaz de France και Suez

Τους επικείμενους "γάμους" τους με… κουμπάρο τη γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσαν χθες η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου της Γαλλίας Gaz de France και ο ιδιωτικός όμιλος Suez, σε μία κίνηση που εξυπηρετεί δύο στόχους: την απόκρουση της ιταλικής Enel, που ετοιμαζόταν να "καταπιεί" τη Suez, και τη δημιουργία ενός "εθνικού πρωταθλητή" στον κλάδο των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, χωρίς όμοιό του στην Ευρώπη, αν εξαιρέσει κανείς τη μεγαλύτερη γερμανική E.ON. Η συμφωνία για τη συγχώνευση επήλθε μέσα στο Σαββατοκύριακο έπειτα από μπαράζ παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση της Γαλλίας και τις διοικήσεις των δύο εταιρειών. Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει κατά τους αναλυτές δύο πράγματα: Καταρχήν ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν έχουν καμία διάθεση να δουν τις εθνικές εταιρείες κοινής ωφέλειας να πέφτουν στα χέρια ξένων ανταγωνιστών, όπως αποδεικνύει και η συναφής περίπτωση της ισπανικής Endesa, την οποία ορέγεται η E.ON, αλλά προστατεύει σθεναρά η ισπανική κυβέρνηση. Το δεύτερο είναι ότι παρά τη θεωρητική προσήλωση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στους σκοπούς της τόνωσης της ανταγωνιστικότητας, οι "μεγάλες δυνάμεις" της γηραιάς ηπείρου επιμένουν σε ένα παρωχημένο μοντέλο προστατευτισμού των πολιτικά ευαίσθητων κλάδων της οικονομίας τους.

Διπλωματικές κόντρες

Όπως ήταν φυσικό, η πρωτοβουλία της γαλλικής κυβέρνησης να παντρέψει τις δύο εταιρείες προκάλεσε πολιτικό σάλο στην Ιταλία. Η Ρώμη έσπευσε να ακυρώσει υπουργικές συναντήσεις με Γάλλους αξιωματούχους, που ήταν προγραμματισμένες για χθες στο Παρίσι, ενώ η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι φέρεται να μελετά την απάντησή της, καθώς θεωρεί ότι ενδεχόμενη συγχώνευση της Gaz de France με τη Suez καταπατά τις αρχές του ελεύθερου ανταγωνισμού στην Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λέει πάντως ότι εκ πρώτης όψεως δεν τίθεται κάποιο νομικό κώλυμα. Μετά τη συγχώνευση της Gaz de France με τη Suez το γαλλικό δημόσιο θα έχει μερίδιο 34%-35%. Ο όμιλος που θα προκύψει θα ονομάζεται Suez Gaz de France και θα είναι ένας από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως στον τομέα της ενέργειας, Νο1 στη διάθεση φυσικού αερίου και στην τρίτη θέση στην Ευρώπη στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.

Γ.Χ.