Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( η πρώτη εκτός ελλάδας εξαγορά μονάδας από τη δεη :: 27/2/2006 19:44:48) 

Η πρώτη εκτός Ελλάδας εξαγορά μονάδας από τη ΔΕΗ

Ισως και εντός του Απριλίου να επικυρωθεί συμφωνία στη Βουλγαρία ή στη Ρουμανία - Διερευνάται ήδη το ενδεχόμενο επέκτασης των δραστηριοτήτων της

Σύντομα θα δημοσιοποιηθεί το πλήρως αναθεωρημένο business plan της επιχείρησης

Ενδεχομένως εντός του Απριλίου να επικυρωθεί από τις αρμόδιες αρχές η πρώτη εκτός Ελλάδας εξαγορά από τη ΔΕΗ ενεργειακής μονάδας είτε στη Βουλγαρία είτε στη Ρουμανία. Έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες διερεύνησης των δυνατοτήτων επέκτασης των παραγωγικών δραστηριοτήτων της ΔΕΗ εκτός ελληνικών συνόρων με προτεραιότητα τις εν λόγω βαλκανικές χώρες.

Αυτό επισημάνθηκε από τη διοίκηση της εταιρείας στο πλαίσιο ημερίδας που διοργάνωσε στην Κοζάνη το σωματείο εργαζομένων της "Η Ένωση".

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή παραγωγής της ΔΕΗ Αβραάμ Μιζάν, σε 275 εκατ. ευρώ ανέρχεται το επενδυτικό πρόγραμμα αναβάθμισης των σταθμών παραγωγής της ΔΕΗ στην πενταετία 2006-2010. Η απόφαση για τη χωροθέτηση της νέας λιγνιτικής μονάδας, δυναμικότητας 400 μεγαβάτ στη Δυτική Μακεδονία (Πτολεμαΐδα ή Φλώρινα), θα ληφθεί το 2008, επισήμανε ο ίδιος.

Με το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ στο βόρειο σύστημα, ο στόχος, σύμφωνα με τα υψηλόβαθμα στελέχη της ΔΕΗ, είναι να συνεχίσει να χτυπά στη Δυτική Μακεδονία πιο δυνατά τα επόμενα χρόνια η ενεργειακή καρδιά της χώρας. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Δ. Μανιατάκης υπογράμμισε ότι πολύ σύντομα θα δημοσιοποιηθεί το πλήρως αναθεωρημένο business plan της ΔΕΗ, το οποίο θα υλοποιηθεί μέσα στα επόμενα χρόνια, επιδιώκοντας την ενίσχυση της θέσης της επιχείρησης σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Αναφέρθηκε στη νέα στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει η ΔΕΗ με το πλήρες άνοιγμα των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και με την ηλεκτρική διασύνδεσή τους με την Ελλάδα. Αυτό, κατά τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, πρόκειται να σηματοδοτήσει νέες τεράστιες επενδύσεις της επιχείρησης εντός και εκτός Ελλάδας.

Οι στόχοι για το 2006

Οι βασικοί μεσοπρόθεσμοι στόχοι μέσα στο 2006, στο πλαίσιο του business plan της προσεχούς πενταετίας, σύμφωνα με τον Δ. Μανιατάκη, μεταξύ άλλων είναι:

- Βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη τα σχέδια για την πραγματοποίηση νέων επενδύσεων εκσυγχρονισμού και επέκτασης της παραγωγής με την κατασκευή τριών υπερσύγχρονων μονάδων CCGT και μιας μονάδας που θα αξιοποιεί το λιγνίτη.

- Έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες διερεύνησης των δυνατοτήτων επέκτασης των παραγωγικών δραστηριοτήτων της ΔΕΗ εκτός ελληνικών συνόρων, για να αποκτήσει στρατηγικά σημεία. Βουλγαρία και Ρουμανία είναι οι πρώτες χώρες, στις οποίες μελετώνται επενδύσεις της ΔΕΗ εκτός Ελλάδας. Ενδεχομένως εντός του Απριλίου να επικυρωθεί από τις αρμόδιες αρχές η πρώτη εκτός Ελλάδας εξαγορά ενεργειακής μονάδας.

- Βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη επενδυτικές προσπάθειες για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Τουρκίας και την ενίσχυση των διασυνδέσεων με Ιταλία, Βουλγαρία και ΠΓΔΜ.

- Διεξάγονται εμπιστευτικού και διερευνητικού χαρακτήρα συζητήσεις με διεθνείς και ελληνικούς ομίλους για τα ενδεχόμενα ανάπτυξης συνεργασιών στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Στόχος της ΔΕΗ είναι να επιλέξει εκείνες τις συνεργασίες που θα εξασφαλίσουν καλύτερους όρους για τους μετόχους της, καθώς και έκθεση της επιχείρησης στους κατά το δυνατόν χαμηλότερους επενδυτικούς κινδύνους.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ