Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Από τις πλέον κερδισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι η Ελλάδα, εάν και εφόσον κατορθώσει να πετύχει τους περίφημους "στόχους της Λισσαβόνας", που προβλέπουν ριζικές μεταρρυθμίσεις σε όλα τα μέτωπα. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εάν επιτευχθούν οι στόχοι της ανανεωμένης, πρόσφατα, στρατηγικής της Λισσαβόνας, το ελληνικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ θα αυξηθεί ως το 2025 κατά 18% έναντι 11,9% για το σύνολο των 25 κρατών - μελών της Ε.Ε.

Ειδικότερα, αν η Ελλάδα επιτύχει το στόχο της αύξησης του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της στο επίπεδο που υπαγορεύει η "Λισσαβόνα", τότε η αύξηση του ΑΕΠ θα φτάσει το 10,9% του ΑΕΠ. Αντιστοίχως θα επιτύχει μεγέθυνση ίση προς το 0,9% του ΑΕΠ, αν επιτύχει τους στόχους για την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της, κατά 0,2% αν επιτύχει το άνοιγμα της αγοράς των υπηρεσιών, κατά 1,7% αν επιτύχει τους στόχους για τη μείωση της γραφειοκρατίας και κατά 4,3% αν αναπτύξει τους τομείς της επιστημονικής και βιομηχανικής έρευνας.

Σε γενικές γραμμές αν όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. πετύχουν τους στόχους της στρατηγικής της Λισσαβόνας, τότε η Ελλάδα θα είναι η έκτη πιο ωφελημένη χώρα μετά την Πολωνία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία. Λιγότερο ωφελημένες θα είναι, σύμφωνα με τη μελέτη, οι πλέον αναπτυγμένες οικονομικά χώρες, όπως η Δανία, η Σουηδία και η Ολλανδία.