Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( στο τραπέζι η ανάπτυξη της να ευρώπης :: 19/3/2006 18:56:08) 

Οι δημόσιες υποδομές στη βαλκανική, θα απασχολήσουν τους συμμετέχοντες τη πρώτη ημέρα εργασιών του φόρουμ.

Στις 3 και 4 Μαΐου στο "Ι. Βελλίδης", το βαλκανικό φόρουμ Thessaloniki

Στο τραπέζι η ανάπτυξη της ΝΑ Ευρώπης

Με επιχειρηματική ματιά, μακριά από βερμπαλισμούς και θεωρητικές προσεγγίσεις, επιστρέφει το βαλκανικό φόρουμ Thessaloniki υπό την οργανωτική μπαγκέτα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) έπειτα από έναν χρόνο απουσίας.

Το παραδοσιακό πλέον Thessalonki Forum, που συνδιοργανώνεται με το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών και συγκεντρώνει στην πόλη αξιωματούχους, επιχειρηματίες και ακαδημαϊκούς από τη Βαλκανική, θα αποπειραθεί φέτος να ξεφύγει από τις θεωρητικολογίες που αναπτύσσονται σε συναθροίσεις αυτού του τύπου και να φέρει σε επαφή την επιχειρηματική κοινότητα της περιοχής με εκείνους που λαμβάνουν αποφάσεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Άλλωστε για πρώτη φορά στην ιστορία των έντεκα ετών του θεσμού θα πραγματοποιηθούν προκαθορισμένες επιχειρηματικές συναντήσεις. Με θέμα την οικονομική πρόοδο των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και τις αναγκαίες επενδύσεις από τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, το Thessaloniki Forum θα πραγματοποιηθεί στις 3 και 4 Μαΐου στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης", "μετακομίζοντας" από το ξενοδοχείο Hyatt, όπου διοργανωνόταν τα τελευταία χρόνια. Άλλωστε τις ίδιες ημέρες στη Θεσσαλονίκη θα λάβει χώρα, στο εν λόγω ξενοδοχείο, η σύνοδος κορυφής των χωρών της Διαβαλκανικής Συνεργασίας, με τους Βαλκάνιους πρωθυπουργούς να μοιράζουν την παρουσία τους μεταξύ των δύο εκδηλώσεων. To Thessaloniki Forum δεν διοργανώθηκε πέρυσι τόσο εξαιτίας κακής συνεννόησης μεταξύ ΣΒΒΕ και Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου όσο και περιορισμένου ενδιαφέροντος, ενώ η διοργάνωσή του προωθείται ανά διετία, χωρίς να έχει ληφθεί οριστική απόφαση.

Δημόσιες υποδομές

Την πρώτη ημέρα του φόρουμ η συζήτηση θα εστιαστεί στις δημόσιες υποδομές με τη συμμετοχή των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ των βαλκανικών κρατών, ενώ στη συνέχεια γνωστοί διεθνείς οργανισμοί θα παρουσιάσουν με αναλυτικά στοιχεία τι έχουν κάνει στο κομμάτι αυτό. Την ίδια ημέρα θα αναλυθεί επίσης πώς βλέπουν οι επιχειρήσεις τις επενδύσεις στην περιοχή την επόμενη δεκαετία. Στο τέλος της πρώτης ημέρας οι οργανισμοί προώθησης επενδύσεων από την περιοχή θα παρουσιάσουν τα επενδυτικά περιβάλλοντα καθεμιάς χώρας και θα ενημερώσουν για τις ευκαιρίες που κρύβουν.

Η δεύτερη ημέρα του φόρουμ θα είναι αφιερωμένη σε τέσσερα εργαστήρια (workshops), με θέματα που τον τελευταίο καιρό προσελκύουν όλο και μεγαλύτερο επιχειρηματικό ενδιαφέρον. Το πρώτο θα αφορά την ανάπτυξη του real estate στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, το δεύτερο την πορεία των χρηματιστηρίων στην περιοχή, το τρίτο τη συμβολή των τεχνικών εταιρειών στην ανάπτυξη των Βαλκανίων και το τέταρτο τα δίκτυα διανομής.

Στο Thessaloniki Forum έχουν προσκληθεί μεταξύ άλλων ηγετών από τη Βαλκανική ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου, ενώ δεν θα λείψουν και οι εκπλήξεις σε επίπεδο συμμετεχόντων.