Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( ανασταλτικός παράγοντας για την ανάπτυξη η ακρίβεια :: 1/3/2006 19:15:11) 

Ανασταλτικός παράγοντας για την ανάπτυξη η ακρίβεια

Σημαντικές οι επιπτώσεις στην αναδιανομή του εισοδήματος σύμφωνα με την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή

Τον κώδωνα του κινδύνου για την ακρίβεια και τις σημαντικές επιπτώσεις που αυτή έχει στην αναδιανομή του εισοδήματος, κρούει η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή. Προτείνει, μάλιστα, συγκεκριμένα μέτρα, μεταξύ των οποίων η διασφάλιση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά υπηρεσιών και η ενίσχυση της λειτουργίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Όπως τονίστηκε στην ολομέλεια της ΟΚΕ, η ακρίβεια πλήττει άμεσα και σε μεγαλύτερο βαθμό τα χαμηλού εισοδήματος νοικοκυριά και τα νοικοκυριά σταθερού εισοδήματος (μισθωτοί, συνταξιούχοι των οποίων το εισόδημα αναπροσαρμόζεται με αργότερους ρυθμούς) και οδηγεί σε αναδιανομή του εισοδήματος σε βάρος των συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων. Το γεγονός αυτό καθιστά την ακρίβεια ανασταλτικό παράγοντα όχι μόνο της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας αλλά και της κοινωνικής συνοχής, καθώς η αναδιανεμητική της επίδραση αυξάνει τους δείκτες οικονομικής ανισότητας και φτώχειας.

Αποκλίνουν οι μισθοί

Επιπλέον, επισημάνθηκε ότι στη χώρα μας ο ρυθμός σύγκλισης των τιμών με εκείνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιταχύνεται, ενώ το επίπεδο των μισθών αποκλίνει ακόμη σημαντικά συγκριτικά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ειδικότερα, μεγάλο μέρος της αυξημένης ζήτησης, η οποία στηρίχτηκε στη δημοσιονομική επέκταση, στις κοινοτικές εισροές και στην επέκταση της καταναλωτικής πίστης και του κόστους του χρήματος στα ελληνικά νοικοκυριά, δημιούργησε πληθωριστικές πιέσεις στην ελληνική οικονομία, υψηλότερες του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Σημαντικές μεταβολές υπέστη και το καταναλωτικό πρότυπο των Ελλήνων, οι οποίες μετέτρεψαν σε ανελαστικές τις δαπάνες για προϊόντα που μέχρι πρότινος ήταν αντικείμενο περιορισμένης ζήτησης και αύξησαν σε μεγάλο βαθμό τις τιμές τους. Η ακρίβεια πλήττει όλο και μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών νοικοκυριών, εικόνα η οποία δεν προβλέπεται να αντιστραφεί.

Με τα δεδομένα αυτά η ΟΚΕ προτείνει ως απαραίτητα μέτρα, για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια, τα ακόλουθα: - Διασφάλιση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά υπηρεσιών με κύρια ζητούμενα την ποσοτική και ποιοτική επάρκεια και τις ανταγωνιστικές τιμές. - Ενίσχυση της λειτουργίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού. - Βελτίωση του δικτύου διάθεσης των αγροτικών προϊόντων. - Σαφήνεια, ακρίβεια της νομοθεσίας και εκτίμηση της επίδρασης στον πληθωρισμό των μέτρων που λαμβάνονται. - Ενίσχυση της καταναλωτικής συνείδησης και των νέων μορφών εμπορίου. - Μετατροπή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.