Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Στις 51 μονάδες, με μέτρια αύξηση, διαμορφώθηκε ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) το Φεβρουάριο από 49,6 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, δείχνοντας ότι η ελληνική μεταποιητική οικονομία ανέκαμψε το Φεβρουάριο μετά την μικρή συρρίκνωση του προηγούμενου μήνα.

Έχοντας καταγράψει μείωση τον Ιανουάριο, ο όγκος των νέων παραγγελιών στις ελληνικές εταιρείες μεταποίησης αυξήθηκε με μέτριο ρυθμό κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου, υποστηριζόμενος από συνθήκες εντονότερης ζήτησης. Ο κυριότερος παράγοντας αύξησης των νέων παραγγελιών ήταν οι πωλήσεις σε πελάτες εξωτερικού, με την αύξηση στις παραγγελίες εξαγωγών να επιταχύνεται με σταθερό ρυθμό. Η παραγωγή της ελληνικής μεταποίησης αυξήθηκε για 27 συνεχείς μήνες το Φεβρουάριο και με ταχύτερο ρυθμό σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Το μέγεθος της απασχόλησης στην ελληνική μεταποίηση επεκτάθηκε για όγδοο συνεχή μήνα το Φεβρουάριο, σε συνάρτηση με τις αυξημένες απαιτήσεις παραγωγής. Μολονότι εξακολούθησε να είναι οριακός, ο ρυθμός αύξησης του εργατικού δυναμικού ήταν ελαφρώς ταχύτερος από τον αντίστοιχο του Ιανουαρίου.

Η αύξηση στις τιμές εισροών κατέγραψε την υψηλότερη τιμή σε διάστημα τεσσάρων μηνών το Φεβρουάριο, ωθούμενη από τις αυξημένες τιμές των πρώτων υλών. Οι εταιρείες κατάφεραν να μεταβιβάσουν μέρος της αύξησης του κόστους στους πελάτες με τη μορφή υψηλότερων τιμών εκροών, οι οποίες αυξήθηκαν για όγδοο συνεχή μήνα. Η τελευταία άνοδος στις χρεώσεις ήταν η εντονότερη από το Νοέμβριο του 2004, μολονότι ο ρυθμός αύξησης παρέμεινε κάτω από αυτόν των τιμών εισροών.