Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( ξανάρχισε το... πάρτι στο χ.α. :: 17/3/2006 20:26:42) 

Σημαντικά τα κέρδη της εβδομάδας

Ξανάρχισε το… πάρτι στο Χ.Α.

Κεντρικό γεγονός της εβδομάδας για την εγχώρια αγορά η ανακοίνωση των διαπραγματεύσεων Marfin-Dubai Investment

Με σημαντικά κέρδη 3,34% έκλεισε η χρηματιστηριακή εβδομάδα, καθώς ο γενικός δείκτης διαμορφώθηκε την Παρασκευή στις 4.148,44 μονάδες στο τέλος της συνεδρίασης.

Η ανακοίνωση των διαπραγματεύσεων Marfin-Dubai Investment ήταν αναμφισβήτητα το κεντρικό γεγονός της εγχώριας αγοράς την εβδομάδα αυτή. Τόσο το τίμημα όσο και η επανεξέταση των ισορροπιών που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν με την είσοδο ενός ισχυρού παίκτη στην αγορά ή στους κλάδους στους οποίους η Marfin έχει παραδοσιακή ή νέα παρουσία ανακατεύουν την τράπουλα του επιχειρηματικού σκηνικού που, σε συνδυασμό με τη συγκυρία πωλήσεων τραπεζικών συμμετοχών του δημοσίου, μπορεί να στηρίξει τη χρηματιστηριακή αγορά. Η μη υποχώρηση προς τα χαμηλά και η άρνηση των αγοραστών να παραδώσουν τις θέσεις τους οφείλεται στη συνεχή ροή επιχειρηματικών εξελίξεων με πρωτοφανούς έκτασης συμφωνίες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη (Vodafone, Merck, Body Shop), την απορρόφηση των πετρελαϊκών κραδασμών με την εμφάνιση τάσεων ενεργειακής απεξάρτησης παγκοσμίως και τη φθορά των αρνητικών νέων από το μέτωπο των επιτοκίων που αντισταθμίζονται με μακροοικονομικά στοιχεία που αφορούν την απασχόληση και την κατανάλωση.

Οι έντονες διακυμάνσεις στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά ήταν σχεδόν καθημερινά στο προσκήνιο των ημερήσιων συνεδριάσεων. Σε εβδομαδιαία βάση ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης έκλεισε στις 4.148,44 μονάδες, έναντι 4.014,52 μονάδων της περασμένης Παρασκευής, καταγράφοντας άνοδο σε ποσοστό 3,34%, ενώ από τις αρχές του έτους καταγράφει κέρδη σε ποσοστό 13,22%.

Ο δείκτης FTSE/ASE 20 έκλεισε με άνοδο 2,96% , ενώ ο δείκτης FTSE/ASE 40 αυξήθηκε 4,48%. Ο δείκτης FTSE/ASE SMALLCAP 80 έκλεισε ανοδικά κατά 1,41% και ο δείκτης Ftse/Athex International έκλεισε με άνοδο 3,07%. Η συνολική αξία των συναλλαγών στις συνεδριάσεις της εβδομάδας ανήλθε στα 1.627,748 εκατ. ευρώ, ενώ η μέση αξία συναλλαγών ανά συνεδρίαση διαμορφώθηκε στα 325,549 εκατ. ευρώ, έναντι 496,555 εκατ. ευρώ της προηγούμενης εβδομάδας.