Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( έρχεται επένδυση από... την αίγυπτο :: 28/3/2006 19:25:03) 

Υπεγράφη χθες το μνημόνιο αλληλοκαταναόησης για τη δημιουργία του εκθεσιακού κέντρου εμπορικών συναλλαγών. Ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 78 αιγυπτιακές επιχειρήσεις.

Κέντρο εμπορικών συναλλαγών στη Σίνδο, προϋπολογισμού 2,5 εκατ. ευρώ

Έρχεται επένδυση από… την Αίγυπτο

ΤΗΣ ΛΙΝΑΣ ΤΣΙΡΕΚΑ

Το εφαλτήριο για την ανάπτυξη συνεργασίας ελληνικών και αιγυπτιακών επιχειρήσεων φιλοδοξεί να αποτελέσει το κέντρο εμπορικών συναλλαγών που αποφάσισαν να δημιουργήσουν από κοινού ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Αιγύπτου και η 3Γ - Bay of Swiss French AE, μέλος του ομίλου της Ασπίς Ελλάς (μέσα ατομικής προστασίας, εμπόριο ενδυμάτων, είδη διαφήμισης).

Για το λόγο αυτό χθες ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αιγύπτου και πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Δέρματος Αιγύπτου Kotb Ibrahim Qoutb και ο διευθύνων σύμβουλος της 3Γ - Bay of Swiss French AE Αναστάσιος Γιασίν υπέγραψαν μνημόνιο αλληλοκατανόησης. Η τελική συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί μετά δύο μήνες στο Κάιρο. Στο εκθεσιακό κέντρο εμπορικών συναλλαγών θα μπορούν να εκθέτουν αντί μικρού τιμήματος (θα καθορίζεται ανάλογα με τα τ.μ. που θα καταλαμβάνει το περίπτερο) όλες οι επιχειρήσεις που το επιθυμούν. Ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 78 αιγυπτιακές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των ειδών υγιεινής, δέρματος, επίπλου, κλωστοϋφαντουργίας, γυαλιού. Η έναρξη λειτουργίας του κέντρου εμπορικών συναλλαγών τοποθετείται στις αρχές του 2007, ενώ ο προϋπολογισμός του έργου αναμένεται να ξεπεράσει τα 2,5 εκατ. ευρώ. Όπως τόνισε ο κ. Γιασίν, η κατασκευή του κέντρου, που μελετάται να εγκατασταθεί σε οικόπεδο 8.500 τ.μ. στο 12ο χλμ. Θεσσαλονίκης - Έδεσσας, στην περιοχή τη Σίνδου, θα γίνει σε μεγάλο μέρος από ίδια κεφάλαια, ενώ δεν αποκλείεται και ο δανεισμός. Σύμφωνα με τον ίδιο, αν και δεν έχουν έρθει σε επαφή με φορείς της πόλης, ένας χώρος, όπως για παράδειγμα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, θα ήταν ιδιαίτερα δελεαστικός με αποτέλεσμα να στραφούν προς αυτόν.

"Το υπουργείο Βιομηχανίας και Εξωτερικού Εμπορίου της Αιγύπτου υποστηρίζει πλήρως το εγχείρημα. Διασφάλισε μάλιστα επιδότηση για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας η οποία φτάνει έως και το 85% του κόστους συμμετοχής στο κέντρο εμπορικών συναλλαγών", τόνισε ο κ. Qoutb.

Τι θα προσφέρει

Το κέντρο εμπορικών συναλλαγών, που στοχεύει στην ανάπτυξη συνεργασιών του αραβικού κόσμου με την Ελλάδα, την Κύπρο, τα Βαλκάνια και τη ΝΑ Ευρώπη, μεταξύ άλλων θα προσφέρει: στεγασμένο χώρο για τον Αιγύπτιο εκθέτη, εκπαιδευμένο προσωπικό που θα δειγματίζει και θα προωθεί τα προϊόντα στους αντίστοιχους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες, νομικούς συμβούλους για την κατάρτιση συμβάσεων εκατέρωθεν, έρευνα αγοράς προς τις δύο κατευθύνσεις και μελέτες σκοπιμότητας για προϊόντα και υπηρεσίες, παρακολούθηση της νομιμότητας των συναλλαγών, δημιουργία μίας ηλεκτρονικής σελίδας με στόχο τη διευκόλυνση των δύο πλευρών και οργάνωση συναντήσεων μεταξύ επιχειρηματιών των κλάδων προς ανάπτυξη συνεργασιών.

Σημαντική χαρακτήρισε την πρωτοβουλία ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας (ΣΒΒΕ) Γιώργος Μυλωνάς, γνωστοποιώντας μάλιστα και την προσπάθεια που κάνει ο ΣΒΒΕ σε συνεργασία με τον ΟΠΕ, προκειμένου να φέρει σε επαφή ελληνικές με αιγυπτιακές επιχειρήσεις. Όπως υπογράμμισε ο κ. Μυλωνάς, ιδιαίτερα καταλυτική για την ανάπτυξη επιχειρηματικών συνεργασιών είναι η δημιουργία κέντρων παρουσίασης.