Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( υψηλούς στόχους έθεσε ο γκοσν :: 9/2/2006 17:47:39) 

RENAULT

Υψηλούς στόχους έθεσε ο Γκοσν

Χωρίς απολύσεις, με το λανσάρισμα 26 νέων μοντέλων μέσα στην επόμενη τριετία, και με τη δημιουργία μιας νέας σειράς πολυτελών αυτοκινήτων φιλοδοξεί το αφεντικό της Renault, Κάρλος Γκοσν, να καταστήσει τη γαλλική κατασκευάστρια την πλέον κερδοφόρα αυτοκινητοβιομηχανία της γηραιάς ηπείρου ως το 2009.

Ο Γκοσν καλείται να χρησιμοποιήσει στη Renault το μαγικό ραβδί με το οποίο έσωσε πριν από λίγα χρόνια από το χείλος του γκρεμού την ιαπωνική Nissan. Ο 51χρονος Βραζιλιάνος μάνατζερ, που ήδη θεωρείται εθνικός ήρωας στην Ιαπωνία, είναι επικεφαλής και των δύο αυτοκινητοβιομηχανιών, οι οποίες συνέδεσαν τις τύχες τους μετά την αγορά του 44% της Nissan από τη Renault.

"H Renault δεν περνά κρίση, παραμένει όμως σε εύθραυστη κατάσταση", δήλωσε ο Γκοσν σε συνέντευξη Τύπου, η οποία αναμεταδόθηκε ζωντανά (!) από τη γαλλική τηλεόραση. Το 2005 τα λειτουργικά κέρδη της Renault, που είναι η τρίτη μεγαλύτερη κατασκευάστρια της Ευρώπης και η ένατη παγκοσμίως, συρρικνώθηκαν κατά 37,4% σε σχέση με το 2004 στο 1,32 δισ. ευρώ.

Το πρώτο βήμα της Renault για την είσοδό της στην αγορά των πολυτελών Ι.Χ. θα είναι η κυκλοφορία του νέου Laguna το 2007, το οποίο θα κοστίζει περισσότερα από 27.000 ευρώ. Στόχος του Γκοσν είναι να αυξήσει τις ετήσιες πωλήσεις της εταιρείας κατά 800.000 οχήματα στα 3,3 εκατομμύρια ως το 2009. Ο Γκοσν ξεκαθάρισε ότι η Renault δεν έχει προς το παρόν βλέψεις εισόδου στην αμερικανική αγορά, ενώ απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συγχώνευσής της με τη Nissan.