Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( "δυσκίνητη" η ελληνική αγορά :: 4/1/2006 17:47:49) 

ALPHA BANK

"Δυσκίνητη" η ελληνική αγορά

Χαμηλός βαθμός ευελιξίας χαρακτηρίζει την ελληνική αγορά, σύμφωνα με το οικονομικό δελτίο της Alpha Bank. Οι λόγοι είναι οι ακόλουθοι:

- Ο συνδυασμός του υψηλού κατώτατου μισθού, που προσδιορίζεται σε κεντρικό επίπεδο, με το πολύ υψηλό μη μισθολογικό κόστος εργασίας καθιστά την απασχόληση των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας σχεδόν απαγορευτική.

Αυτό αφορά ιδιαίτερα τους νέους-ανειδίκευτους εργαζόμενους, οι οποίοι χρειάζονται ένα σημαντικό χρονικό διάστημα μαθητείας πριν αρχίσουν να αποδίδουν στην επιχείρηση. Ποσοστό μεγαλύτερο του 40% του συνόλου των άνεργων στην Ελλάδα είναι εργαζόμενοι που ζητούν εργασία για πρώτη φορά έναντι μόνο 19% στην Ε.Ε.-15. Αυτό αποτελεί ένδειξη της αναποτελεσματικής λειτουργίας του συστήματος προσδιορισμού των μισθολογικών αμοιβών (από το δημόσιο και μέσω κεντρικών συλλογικών διαπραγματεύσεων), με τον προσδιορισμό του σχετικά υψηλού κατώτατου μισθού άνω του 60% του μέσου μισθού των υπαλλήλων της μεταποιητικής βιομηχανίας. Αυτό συνδυάζεται με το επίσης πολύ υψηλό μη μισθολογικό κόστος εργασίας, ιδιαίτερα για τους νεοπροσλαμβανόμενους.

- Η μονιμότητα των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα και το υψηλό κόστος των απολύσεων στην Ελλάδα συμβάλλουν στον περιορισμό των προσλήψεων και των προσφερόμενων θέσεων μακροχρόνιας απασχόλησης. Άνω του 30% του συνόλου των εργαζόμενων της χώρας απασχολείται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και απολαμβάνει μονιμότητα στην απασχόληση. Οι αρνητικές επιπτώσεις από αυτή τη ρύθμιση εντείνονται από το γεγονός ότι η μετακίνηση εργαζομένων μέσα στο δημόσιο τομέα από υπηρεσίες στις οποίες υπάρχει πλεονάζον προσωπικό σε υπηρεσίες στις οποίες αντιμετωπίζονται μεγάλες ελλείψεις προσωπικού είναι εξαιρετικά περιορισμένη.

Αυτό οδηγεί πολλές φορές σε προβληματική λειτουργία σημαντικών υπηρεσιών του δημόσιου τομέα με μεγάλο κόστος για την οικονομία.

Η έλλειψη ευελιξίας της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τη μελέτη, συμβάλλει στην καθήλωση της παραγωγικότητας της οικονομίας και των μέσων μισθών σε χαμηλά επίπεδα, στη σταδιακή επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας, ιδιαίτερα μετά την ένταξη στη ζώνη του ευρώ, και στην αδυναμία προσέλκυσης ξένων επενδύσεων. Τελευταία συμβάλλει στη μετανάστευση επιχειρήσεων στις γειτονικές χώρες χαμηλού κόστους, πράγμα που ενισχύει περαιτέρω το πρόβλημα της ανεργίας, ιδιαίτερα στην ελληνική περιφέρεια. Προβλήματα έντονου ανταγωνισμού από χώρες χαμηλού κόστους σε πολλούς κλάδους παραγωγής αντιμετωπίζουν οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε.-15 και ιδιαίτερα η Ελλάδα.