Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Της ΛΙΝΑΣ ΤΣΙΡΕΚΑ

Η σημαντικά αυξημένη ζήτηση για εμπορικά καταστήματα από διεθνείς αλυσίδες αλλά και η ανοδική πορεία των τιμών των διαμερισμάτων έβαλαν τη σφραγίδα τους στην εικόνα της κτηματαγοράς της Θεσσαλονίκης το δεύτερο εξάμηνο του 2005.

Όπως καταγράφεται σε έρευνα της διεθνούς εταιρείας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών για θέματα ακίνητης περιουσίας CB Richard Ellis, που συνεργάζεται με την εταιρεία συμβούλων εκτιμητών ακινήτων Δανός και Συνεργάτες, σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης παρουσιάζει η αγορά της Θεσσαλονίκης, καθώς η μία μετά την άλλη οι σημαντικότερες διεθνείς αλυσίδες αποφασίζουν να δραστηριοποιηθούν σε αυτή. Το γεγονός αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στην κτηματαγορά της πόλης, καθώς οι ενδιαφερόμενοι χρήστες των καταστημάτων επιλέγουν μεγάλους χώρους είτε στην καρδιά της πόλης είτε στα εμπορικά κέντρα στα δυτικά και ανατολικά της Θεσσαλονίκης.

Η εν λόγω κινητικότητα αλλάζει το σκηνικό στη Θεσσαλονίκη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως αναφέρεται στην εν λόγω έρευνα, που αφορά το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του 2005, είναι η ισπανική αλυσίδα Sfera, που αποτελεί την ανταγωνίστρια της Zara. H Sfera έκανε την παρθενική της είσοδο στην ελληνική αγορά μέσω της Θεσσαλονίκης, ενώ ένα μήνα αργότερα άνοιξε και το δεύτερο κατάστημά της στην Αθήνα. Άνοιγμα μέσω της Θεσσαλονίκης έκανε και η αλυσίδα "Public" που διαθέτει cd, dvd, βιβλία. Την ίδια ώρα και παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των νέων καταστημάτων αναπτύσσεται στα εμπορικά κέντρα Mediterranean Cosmos και City Gate, η Τσιμισκή εξακολουθεί να κρατά τα σκήπτρα των προτιμήσεων των επενδυτών αλλά και των τσουχτερών τιμών πώλησης και ενοικίασης.

Η τιμή ενοικίασης ανά τετραγωνικό μέτρο στην Τσιμισκή κυμαίνεται από 70 έως 130 ευρώ, ενώ η τιμή πώλησης ξεκινά από 2.000 για να φτάσει τις 5.000 ευρώ. Ιδιαίτερα δημοφιλής αποδεικνύεται η οδός Αγίας Σοφίας, όπου η τιμή πώλησης του τ.μ. κυμαίνεται από 1.800 έως 2.500 ευρώ. Χαμηλότερες είναι οι τιμές πώλησης του τετραγωνικού στην Εγνατία, καθώς ξεκινούν από 1.200 έως 2.100 ευρώ. Η τιμή ενοικίασης κυμαίνεται από 40 έως 70 ευρώ ανά τ.μ.

Γραφειακοί χώροι

Αμετάβλητες παρέμειναν οι τιμές των γραφειακών χώρων στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια του τρίτου και τέταρτου τριμήνου του 2005. Έντονη κινητικότητα καταγράφεται στα ανατολικά της Θεσσαλονίκης, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν την περιοχή λόγω της εγγύτητάς της στο αεροδρόμιο αλλά και εξαιτίας του ότι τα ενοίκια στο κέντρο της πόλης, όπου όμως βρίσκεται μικρός αριθμός νέων γραφειακών χώρων, είναι ιδιαίτερα υψηλά. Η ετήσια απόδοση για τα καταστήματα που εδρεύουν στην ανατολική και δυτική πλευρά της πόλης αγγίζει το 7%, ενώ στο κέντρο φτάνει το 6%. Η τιμή ενοικίασης του τ.μ. στην Αδριανουπόλεως κυμαίνεται από 10 έως 15 ευρώ το τ.μ., ενώ στη δυτική Θεσσαλονίκη από 5 έως 12 ευρώ. Από 8 έως 14 ευρώ κυμαίνεται η τιμή του τ.μ. στην Τσιμισκή.

Εκρηξη στην κατοικία

Έντονη κινητικότητα καταγράφηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2005 όσον αφορά τις αγοροπωλησίες διαμερισμάτων. Όπως αναφέρεται στη έρευνα της CB Richard Ellis, η ανησυχία των επενδυτών ενόψει της φοροθύελλας του 2006 ώθησε τις τιμές των ακινήτων προς τα πάνω. Χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έρευνα ότι οι τιμές πώλησης των ακινήτων στον Εύοσμο αυξήθηκαν κατά 15%, σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2005. Παράλληλα, όπως επισημαίνεται στην έρευνα, έντονη κινητικότητα καταγράφηκε και στον κατασκευαστικό κλάδο, καθώς αρκετά οικιστικά projects είναι σε εξέλιξη στην Ευκαρπία και στην περιφερειακή οδό. Η τιμή αγοράς του τ.μ. στη λεωφόρο Νίκης κυμαίνεται από 4.500 έως 6.000 ευρώ, ενώ για όλα τα βαλάντια είναι η περιοχή του Ευόσμου, καθώς η τιμή πώλησης δεν ξεπερνά τα 2.000 ευρώ.