Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( β. ελλάδα: τριπλασιάστηκε η απορροφητικότητα των πεπ :: 3/1/2006 18:21:33) 

Β. Ελλάδα: Τριπλασιάστηκε η απορροφητικότητα των ΠΕΠ

Τριπλασιασμένοι εμφανίζονται οι ρυθμοί απορρόφησης των περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων (ΠΕΠ) στις τρεις περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας κατά την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.

Την περίοδο από 1 Απριλίου 2004 έως 31 Δεκεμβρίου 2005 η απορροφητικότητα στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης ανήλθε σε 41%, από 14,53% που ήταν την προηγούμενη τετραετία. Στην Κεντρική Μακεδονία σκαρφάλωσε στο 41,30% από 15% και στη Δυτική Μακεδονία στο 42% από το 18,70%. Και στις τρεις περιφέρειες επιτεύχθηκε η απορρόφηση σύμφωνα με τον κανόνα ν+2.

Πενταπλασιασμός του ρυθμού απορρόφησης διαπιστώθηκε στην περιφέρεια Πελοποννήσου (34,20% από 6,7%), ενώ υπερτριπλασιασμό κατέγραψε η απορροφητικότητα στην Ήπειρο και τη Θεσσαλία, με τους ρυθμούς να επιταχύνονται ακόμη περισσότερο στη Στερεά Ελλάδα και το Βόρειο Αιγαίο.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «η προηγούμενη κυβέρνηση για 39 μήνες οδηγούσε τα ΠΕΠ σε κατάρρευση και συνακόλουθα σε πρωτοφανή απώλεια κοινοτικών πόρων -το λιγότερο 500 εκατ. ευρώ- με βάση τον δείκτη ν+2».

«Η κυβέρνηση Καραμανλή μέσα σε 19 μόλις μήνες όχι μόνο σταμάτησε τον καταστροφικό κατήφορο, αλλά ανέστρεψε πλήρως την κατάσταση, εξασφαλίζοντας, σύμφωνα με τον κανόνα ν+2, την ολοκληρωμένη απορρόφηση των κοινοτικών πόρων».

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, τα στοιχεία τεκμηριώνουν την αισιοδοξία που εφεξής υπάρχει αφενός για την πλήρη απορρόφηση του Γ' ΚΠΣ, αφετέρου για την πορεία του Δ' ΚΠΣ, μάλιστα μετά τη διπλή επιτυχία του πρωθυπουργού να διασφαλίσει το ποσό των 20,1 δισ. ευρώ και την κατά ένα χρόνο παράταση της περιόδου απορρόφησης, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.