Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΡΗΣΤΙΔΗ

Μάχη με το χρόνο, για να μη χαθούν πολύτιμοι ευρωπαϊκοί πόροι από το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (ΚΠΣ) δίνει η κυβέρνηση, η οποία καλείται να ξεπεράσει τις δραματικές υστερήσεις και παθογένειες του παρελθόντος.

Την κρισιμότητα της κατάστασης αποκαλύπτουν τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομίας Χρήστος Φώλιας: Ως το τέλος του 2005 η Ελλάδα είχε απορροφήσει μόλις 14 δισ. ευρώ από τα 35 δισ. ευρώ κοινοτικών και εθνικών πόρων του τρίτου κοινοτικού πακέτου, το οποίο ολοκληρώνεται στο τέλος του 2008. Αυτό σημαίνει πως ο κρατικός μηχανισμός πρέπει να ανεβάσει κατακόρυφα τους ρυθμούς του, καθώς, αν θέλουμε να απορροφηθούν τα εναπομείναντα 20 δισ. ευρώ, πρέπει να αξιοποιούνται πάνω από 6 δισ. ευρώ καθένα από τα επόμενα τρία χρόνια. Ο κ. Φώλιας διευκρίνισε πως η Ελλάδα δεν προτίθεται να ζητήσει παράταση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ικανοποίηση

Ο υφυπουργός Οικονομικών δήλωσε ικανοποιημένος από την πορεία υλοποίησης του Γ' ΚΠΣ, επικαλούμενος το γεγονός ότι το ποσοστό απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων διπλασιάστηκε το Δεκέμβριο του 2005 σε σχέση με το Μάρτιο του 2004, φτάνοντας το 42%.

Σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις πόρων, ο κ. Φώλιας είπε ότι στο τέλος του Δεκεμβρίου αυτές έφτασαν το 62%. Το εναπομείναν 38% πρέπει να δεσμευτεί ως το τέλος του 2006, όπως επιτάσσουν οι κανόνες της Ε.Ε. Ο κ. Φώλιας τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι τα κοινοτικά ευρώ να αξιοποιηθούν για επενδυτικούς σκοπούς και όχι να ξοδευτούν άσκοπα, ενώ υπογράμμισε πως το επενδυτικό περιβάλλον έχει εξυγιανθεί.

Το επόμενο πακέτο

Το μεγάλο ζητούμενο και μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση είναι βέβαια να πάρει τα απαραίτητα μαθήματα από το παρελθόν και να λάβει τα μέτρα της, ώστε να αξιοποιηθούν καλύτερα τα 20 δισ. ευρώ που εξασφάλισε η χώρα από την Ε.Ε. για την περίοδο 2007-2013. Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης έχει χαρακτηρίσει το Δ' ΚΠΣ «ύστατη ευκαιρία» της Ελλάδας να κλείσει την ψαλίδα με την υπόλοιπη Ευρώπη. Δεδηλωμένος στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η απορρόφηση να φτάσει, ει δυνατόν, ακόμη και το 100%. Για να γίνει κάτι τέτοιο, όμως, μάλλον θα χρειαστεί ένα μικρό… θαύμα, αν σκεφτεί κανείς ότι τα προηγούμενα χρόνια η μέση απορροφητικότητα δεν ξεπερνούσε το 34%.

Κοινωνία της πληροφορίας

Σε ό,τι αφορά την πολύπαθη «Κοινωνία της Πληροφορίας», ο κ. Φώλιας είπε ότι η απορροφητικότητα του προγράμματος έχει φτάσει στο 33% από 11% που ήταν το Μάρτιο του 2004, όταν δηλαδή ήρθε στην εξουσία η ΝΔ. Ο ειδικός γραμματέας για το πρόγραμμα Β. Ασημακόπουλος, αναφερόμενος στα επόμενα βήματα του προγράμματος το 2006, πέταξε το μπαλάκι στους φορείς υλοποίησης (οργανισμούς, υπουργεία κλπ), ενώ για το 2005 τόνισε ότι οι εντάξεις έργων άγγιξαν το 100% του προϋπολογισμού της δημόσιας δαπάνης. Πρόσθεσε ότι πέρυσι χρηματοδοτήθηκαν περισσότερες από σαράντα ψηφιακές υπηρεσίες εξυπηρέτησης των πολιτών μέσω 117 νέων έργων, συνολικού προϋπολογισμού 97 εκατ. ευρώ.

ΠΑΣΟΚ: «Μαγειρέψατε τα στοιχεία»

Για «λογιστικά μαγειρέματα» και «τεχνητή αύξηση της απορρόφησης» κατηγόρησε την κυβέρνηση με χθεσινή της ανακοίνωση η τομεάρχης Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου, με αφορμή τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Φώλιας. «Η κυβέρνηση ανακοίνωσε σε πανηγυρικούς τόνους πως η απορρόφηση έκλεισε στο τέλος του 2005 περίπου στο 42%. Με άλλα λόγια, προσπαθεί να μας πείσει πως τον τελευταίο ενάμισι μήνα του έτους σημειώθηκαν περισσότερες δαπάνες απ' ό,τι καθ' όλη τη διάρκεια των προηγούμενων δεκάμισι μηνών» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η κ. Παπανδρέου, για να προσθέσει ότι «επειδή τέτοια θαύματα δεν γίνονται, ιδίως από την παρούσα κυβέρνηση», η ΝΔ θα έπρεπε να εξηγήσει ότι «η φαινομενική αύξηση της απορρόφησης οφείλεται κυρίως στην εκ των υστέρων μαζική ένταξη έργων που υλοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια με εθνικούς πόρους».