Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( μέσω ιντερνετ οι δηλώσεις :: 1/3/2006 19:30:09) 

Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι το υπουργείο Οικονομικών οικοδομεί ένα αναγεννημένο Taxis, χαρακτηρίζοντας το υφιστάμενο παρωχημένο τόσο σε εξοπλισμό όσο και σε λογισμικό.

Ξεκινά πρόγραμμα για 40.000 φορολογουμένους - Εκσυγχρονίζεται το TAXIS

Μέσω Ιντερνετ οι δηλώσεις

Δύο νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες που θα θέσει άμεσα σε εφαρμογή η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων παρουσίασε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης του πολίτη, της πάταξης της φοροδιαφυγής και της ενίσχυσης των κρατικών εσόδων.

Συγκεκριμένα:

- Η πρώτη υπηρεσία αφορά τη λειτουργία ενός νέου συστήματος υποβολής και συμπλήρωσης φορολογικών δηλώσεων από φυσικά πρόσωπα μέσω του Ίντερνετ (Τaxisnet) και την ταυτόχρονη, αυτόματη εκκαθάριση της δήλωσης. Μάλιστα ο φορολογούμενος θα λαμβάνει αυτόματα με την υποβολή της δήλωσής του την εκτύπωση του εκκαθαριστικού σημειώματος, το οποίο θα μπορεί να το χρησιμοποιεί στις διάφορες συναλλαγές του. Το σύστημα θα διαθέτει μάλιστα ειδικό πρόγραμμα, που θα διορθώνει αυτόματα τυχόν λάθη στις φορολογικές δηλώσεις.

- Η δεύτερη προβλέπει τη λειτουργία ενός προγράμματος αυτόματης συμπλήρωσης και υποβολής των δηλώσεων φόρου μισθωτών υπηρεσιών από τις επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα θα έχει τη δυνατότητα να τυπώνει αυτόματα και τις βεβαιώσεις αποδοχών που δίνουν οι επιχειρήσεις προς τους φορολογούμενους για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεών τους.

Ο κ. Αλογοσκούφης εξήγγειλε παράλληλα την άμεση πιλοτική εφαρμογή ενός αυτοματοποιημένου συστήματος συμπλήρωσης και υποβολής φορολογικών δηλώσεων για 20.000 μισθωτούς και 20.000 συνταξιούχους του δημοσίου. Οι εν λόγω φορολογούμενοι θα λάβουν φέτος τη δήλωσή τους με προεκτυπωμένα τα εισοδήματά τους και τους παρακρατούμενους φόρους. Στην περίπτωση που οι φορολογούμενοι αυτοί δεν έχουν να δηλώσουν άλλα εισοδήματα ή δαπάνες, θα υποβάλουν κανονικά την προεκτυπωμένη δήλωση ως έχει. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι το σύστημα να επεκταθεί σταδιακά σε όλους τους φορολογουμένους.

Αναγέννηση του TAXIS

Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε επίσης ότι το υπουργείο Οικονομικών οικοδομεί ένα αναγεννημένο Taxis, χαρακτηρίζοντας το υφιστάμενο παρωχημένο τόσο σε εξοπλισμό όσο και σε λογισμικό. Το νέο Taxis, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός, θα περιλαμβάνει 8.300 νέα τερματικά, 1.800 νέους εκτυπωτές και δέκα νέους επιχειρησιακούς υπολογιστές.

Με τη "μεταρρύθμιση" του Taxis το σύστημα θα είναι πέντε φορές ισχυρότερο από το υφιστάμενο, εξασφαλίζοντας την ταχύτερη διεκπεραίωση των υποθέσεων των πολιτών στις εφορίες και την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Αναφερόμενος στη συμβολή του νέου συστήματος Τaxis στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ο υπουργός είπε ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες αδικίες στο φορολογικό σύστημα της χώρας και οι έλεγχοι θα εστιαστούν εκεί όπου υπάρχουν μεγάλα δείγματα φοροδιαφυγής.

Σε ό,τι αφορά το κόστος για τη δημιουργία του νέου Taxis, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι ελαχιστοποιήθηκε με την ένταξή του στο πρόγραμμα Κοινωνία της Πληροφορίας. Ο υφιστάμενος εξοπλισμός του Τaxis (315 ηλεκτρονικοί υπολογιστές) θα διατεθεί σε σχολεία ακριτικών περιοχών.

Αύξηση 67% στις "e-συναλλαγές"

Ο κ. Αλογοσκούφης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ευρεία αποδοχή που έχουν από τους φορολογούμενους οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, η οποία αποτυπώνεται στην υψηλή συμμετοχή τους σε αυτές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, το 2005 πραγματοποιήθηκαν ηλεκτρονικά 2.256.000 ηλεκτρονικές συναλλαγές έναντι 1.776.700 το 2004 (αύξηση 67%).