Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Σε 6.000 απολύσεις από το διοικητικό προσωπικό της προχωρά την επόμενη τριετία η πέμπτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία του κόσμου DaimlerChrysler, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την αποτελεσματικότητά της. Το παγκόσμιο πρόγραμμα περικοπών και διοικητικής αναδιάρθρωσης, το πρώτο στρατηγικό βήμα του νέου διευθύνοντα συμβούλου της εταιρείας Dieter Zetsche, θα κοστίσει περίπου 2 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2008, αποφέροντας όμως σημαντική εξοικονόμηση κόστους για την αυτοκινητοβιομηχανία. Όταν ο Zetsche ήταν επικεφαλής στην Chrysler είχε προχωρήσει σε 40.000 απολύσεις. "Μαζί με άλλα προγράμματα που τρέχουν ήδη, τα γενικά και διοικητικά κόστη αναμένεται να μειωθούν κατά 1,5 δισ. ευρώ ετησίως", ανέφερε η διοίκηση της DaimlerChrysler σε ανακοίνωσή της.

Οι απολύσεις αυτές και η γενικότερη αναδιάρθρωση θα μεταφραστούν σε περιορισμό του διοικητικού προσωπικού κατά 20% και κατά 30% των μάνατζερ, ενώ θα συσφίξουν τη συνεργασία μεταξύ της Mercedes και του αμερικανικού βραχίονα της εταιρείας, Chrysler.

Στο πλαίσιο της γενικότερης αναδιάρθρωσης της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, η οποία θα οδηγήσει και στη μείωση των μελών του διοικητικού συμβουλίου από δώδεκα σε εννέα, η εταιρεία θα μεταφερθεί το Μάιο στα νέα γραφεία της από τη Στουτγάρδη στην Untertuerkheim, ώστε να βρίσκεται εγγύτερα στην παραγωγή.

Η DaimlerChrysler και οι ανταγωνιστές της προχωρούν τον τελευταίο καιρό σε μαζικές περικοπές σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τα κέρδη τους σε μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική παγκόσμια αγορά αυτοκινήτων. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι μία ημέρα νωρίτερα η Ford Motor ανακοίνωσε τα σχέδιά της να απολύσει 25.000 με 30.000 εργαζόμενους από το μεταποιητικό της κομμάτι και να κλείσει δεκατέσσερις μονάδες της, καθώς προσπαθεί να νοικοκυρέψει τις ζημιογόνες της επιχειρήσεις στη Βόρεια Αμερική.