Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ακόμη έναν κρίκο στο δίκτυο των περιφερειακών εκθεσιακών κέντρων αναμένεται να προσθέσει η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, καθώς χθες επισημοποιήθηκε η συμφωνία για τη συνεργασία και τη συμμετοχή της στο φορέα διαχείρισης του διεθνούς εκθεσιακού κέντρου Βορείου Αιγαίου με έδρα τη Μυτιλήνη.

Κατά τη διάρκεια ημερίδας, που διοργανώθηκε στη Μυτιλήνη με θέμα την παρουσίαση πρότασης για τη δημιουργία εκθεσιακού κέντρου, στην οποία συμμετείχε ο γενικός διευθυντής της ΔΕΘ Κυριάκος Ποζρικίδης, ο νομάρχης Λέσβου Παύλος Βογιατζής και τοπικοί φορείς του νησιού συζητήθηκαν οι παράμετροι της υλοποίησης του εν λόγω project.

Η δημιουργία του διεθνούς εκθεσιακού κέντρου Βορείου Αιγαίου θα δώσει λύση στο πρόβλημα, ενώ θα δημιουργήσει υποδομές που σήμερα στερείται το νησί. Ο λόγος για την υλοποίηση συνεδριακού κέντρου αλλά και ενός επιπλέον ξενοδοχείου που θεωρείται απαραίτητο, καθώς ο αριθμός των κλινών που διαθέτει η Λέσβος δεν είναι επαρκής. Παράλληλα εξετάζεται η δημιουργία πολυχώρου, μουσείου λαδιού σε υφιστάμενο πετρόκτιστο κτίσμα, ενώ στο ίδιο οικόπεδο θα μεταφερθούν οι εγκαταστάσεις της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης.

Σε πρώτη φάση η συνδρομή της ΔΕΘ στο όλο εγχείρημα θα είναι συμβουλευτική, ενώ μετά την ολοκλήρωση της μελέτης βιωσιμότητας θα καθοριστεί το ποσοστό συμμετοχής της εταιρείας στο φορέα διαχείρισης του διεθνούς εκθεσιακού κέντρου Βορείου Αιγαίου.

Σε οικόπεδο 80 στρμ.

Θέα στο Βόρειο Αιγαίο θα έχει το διεθνές εκθεσιακό κέντρο της Μυτιλήνης που θα αναπτυχθεί σε ένα οικόπεδο 80 στρμ. στη βόρεια πλευρά του νησιού, στα όρια της Επάνω Σκάλας. Το οικόπεδο που ανήκει σε ιδιώτη αναμένεται να περάσει στα χέρια της νομαρχίας Λέσβου μέσα στο επόμενο δίμηνο αντί του ποσού των 1,46 εκατ. ευρώ.

Σημαντικός παράγοντας για την υλοποίηση του εν λόγω σχεδίου είναι το ζήτημα της χρηματοδότησης. Για το λόγο αυτό εξετάζεται το ενδεχόμενο της δημόσιας δαπάνης, της υπαγωγής σε προγράμματα των ΠΕΠ καθώς και η υλοποίηση του μέσω σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ). Η μελέτη βιωσιμότητας αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο εξάμηνο, ενώ το πρωτόκολλο συνεργασίας της νομαρχίας Λέσβου με τη ΔΕΘ θα υπογραφεί το επόμενο διάστημα. Στο φορέα υλοποίησης του έργου έκτός από τη νομαρχία Λέσβου, που θα κατέχει τη μερίδα του λέοντος, και τη ΔΕΘ δεν αποκλείεται να συμμετέχουν και άλλοι φορείς της νησιού (περιφέρεια, πανεπιστήμιο κ.ά.)

ΛΙΝΑ ΤΣΙΡΕΚΑ