Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( η στρατηγική των ελληνικών τραπεζών για το 2006 :: 11/1/2006 21:09:42) 

Στην ενίσχυση των εναλλακτικών δικτύων διανομής τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών, με βασικό στόχο την τεχνολογική αναβάθμιση των ΑΤΜ, αναμένεται να δώσουν έμφαση οι τράπεζες.

ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΣΤΗ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

Η στρατηγική των ελληνικών τραπεζών για το 2006

Η περαιτέρω ανάπτυξη στους επιμέρους τομείς της λιανικής τραπεζικής, κυρίως στη στεγαστική και την καταναλωτική πίστη, θα αποτελέσει και για το 2006 το βασικό άξονα της στρατηγικής των ελληνικών τραπεζών, καθώς κοινή είναι η εκτίμηση πως υπάρχουν ακόμη σημαντικά περιθώρια χορήγησης νέων δανείων.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις, η λιανική τραπεζική στη χώρα μας έχει τουλάχιστον άλλη μία τριετία πριν φθάσει στο σημείο ωρίμανσης που χαρακτηρίζει τις αναπτυγμένες αγορές της Ευρώπης.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΑΠΕ, στη στεγαστική πίστη εκτιμάται πως οι ρυθμοί ανάπτυξης θα κυμανθούν γύρω στο 20% σε σύγκριση με 25% πέρυσι, ενώ ο τομέας της καταναλωτικής πίστης θα κινηθεί με ρυθμούς 18% σε σύγκριση με 25% την προηγούμενη χρονιά.

Το μεγάλο στοίχημα εστιάζεται στην καταναλωτική πίστη, συγκεκριμένα στον τομέα των πιστωτικών καρτών, καθώς στη διάρκεια του έτους σχεδόν όλες οι τράπεζες θα εισάγουν τις έξυπνες πιστωτικές κάρτες, που θα χρησιμοποιούν τη νέα τεχνολογία τσιπ σε αντικατάσταση των καρτών με τη μαγνητική γραμμή που κυκλοφορούν σήμερα. Οι νέες κάρτες θα προσφέρουν πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια συναλλαγών, καθώς η αντιγραφή τους καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη, ενώ η χρήση τους θα απαιτεί PIN για όλες τις συναλλαγές. Παράλληλα, η νέα τεχνολογία θα προσφέρει τη δυνατότητα εξατομικευμένων προγραμμάτων επιβράβευσης, ανάλογα με τη χρήση τους σε συνεργαζόμενες με τις τράπεζες εταιρείες και καταστήματα, καθώς και προγράμματα επιστροφής τόκων, μετρητών κτλ.

Εμφαση θα δοθεί επίσης στην προσέλκυση και στη διατήρηση των κεφαλαίων των καταναλωτών με την προσφορά νέων σειρών επενδυτικών-καταθετικών προϊόντων εγγυημένου κεφαλαίου, που σταδιακά κερδίζουν την εμπιστοσύνη του συναλλασσόμενου κοινού. Οι προθεσμιακοί λογαριασμοί και οι κλασικοί καταθετικοί λογαριασμοί θα εξακολουθήσουν πάντως να διατηρούν την πλειονότητα των κεφαλαίων των τραπεζικών πελατών.

ΑΤΜ

Εμφαση θα δώσουν οι τράπεζες για μια ακόμη χρονιά στην ενίσχυση των εναλλακτικών δικτύων διανομής τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών, με βασικό στόχο την τεχνολογική αναβάθμιση των ΑΤΜ, προκειμένου να μπορούν να δέχονται και τις νέες πιστωτικές κάρτες. Τα τεχνολογικά αναβαθμισμένα ΑΤΜ θα προσφέρουν καλύτερη δυνατότητα διαχείρισης των καταθέσεων, όπως άμεση κατάθεση του ποσού στον καταθετικό λογαριασμό των πελατών και δυνατότητα εξόφλησης σειράς οφειλών. Επίσης θα συνδέονται με τα πελατοκεντρικά συστήματα των τραπεζών, δίνοντας τη δυνατότητα προβολής εξατομικευμένων ενημερωτικών μηνυμάτων στη διάρκεια πραγματοποίησης μιας συναλλαγής.

Οι τράπεζες εξετάζουν ακόμη τη δυνατότητα χρήσης των ΑΤΜ για την προσφορά και εξωτραπεζικών προϊόντων (ήδη συμβαίνει στο εξωτερικό), όπως εισιτήρια κτλ. Τα ΑΤΜ θα βρίσκονται πλέον σχεδόν παντού, καθώς το πρόγραμμα επέκτασης του δικτύου τους προβλέπει εγκατάσταση κυρίως εκτός καταστημάτων και σε περιοχές που δεν διαθέτουν κατάστημα.

Ανταγωνισμός

Πρόκληση η επέκταση εκτός συνόρων

Σημαντικό ρόλο στον ανταγωνισμό των τραπεζών το 2006 θα έχει η σωστή διαχείριση κινδύνων με τη χρήση ανάλογων συστημάτων, καθώς έτσι περιορίζεται ο κίνδυνος αύξησης επισφαλειών. Οι τράπεζες θα κληθούν να προσαρμοστούν σταδιακά στους νέους κανόνες της Επιτροπής της Βασιλείας ΙΙ, που απαιτεί την καλύτερη οργάνωση των αντίστοιχων διευθύνσεων. Σημαντική πρόκληση θα αποτελέσει η περαιτέρω επέκταση εκτός εθνικών συνόρων, κυρίως όμως στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Το έργο δεν θα είναι εύκολο, καθώς η ευρύτερη περιοχή βρίσκεται πλέον στο στόχαστρο μεγάλων διεθνών τραπεζικών ομίλων, που διεκδικούν τις λίγες ευκαιρίες ιδιωτικοποιήσεων που έχουν μείνει, με στόχο την κυριαρχία στην ευρύτερη αγορά, που διαθέτει πολύ σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται από τα ιδιαίτερα υψηλά τιμήματα που κατέβαλαν πρόσφατα μεγάλοι διεθνείς τραπεζικοί όμιλοι, για να εξαγοράσουν τράπεζες στην περιοχή των Βαλκανίων.