Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Σάρκα και οστά φαίνεται πως αποκτά η πρόταση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ) για τη δημιουργία της "Εγνατίας της Πληροφορικής". Η φιλόδοξη δράση, προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ, θα δημιουργήσει μια χρηματοδοτική "ομπρέλα" για τις επιχειρήσεις νέων τεχνολογιών των τεσσάρων περιφερειών που διατρέχονται από την Εγνατία οδό. Στόχοι του συγκεκριμένου προγράμματος θα είναι να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου, μέσω νέων επενδύσεων που θα βοηθήσουν την τοπική βιομηχανία να αναπτυχθεί, αλλά και να βρουν οι εταιρείες στήριγμα στην προσπάθειά τους να επιχειρήσουν ανοίγματα στη Βαλκανική.

Το πρόγραμμα "Εγνατία της Πληροφορικής", που θα αφορά τις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου, έχει εξασφαλίσει την Κοινή Υπουργική Απόφαση από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης και έχει ενταχθεί ήδη στα τέσσερα ΠΕΠ, στο κομμάτι της "Κοινωνίας της Πληροφορίας". Το επόμενο βήμα θα είναι η προκήρυξή του από κάθε περιφέρεια ξεχωριστά, ενδεχομένως εντός των επόμενων δύο μηνών, με την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να παίζει συντονιστικό ρόλο και τον ΣΕΠΒΕ να αναλαμβάνει τη διάχυσή του προς τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις. Τη μερίδα του λέοντος -περί το ήμισυ των κονδυλίων- θα λάβει η Κεντρική Μακεδονία. Η εν λόγω δράση θα χρηματοδοτηθεί από το Γ' ΚΠΣ, υπάρχει όμως δέσμευση και για συνέχισή του στην Δ' Προγραμματική Περίοδο 2007-2013.

"Η Εγνατία της Πληροφορικής θα επιδιώξει τη δικτύωση σημαντικών επιχειρήσεων του κλάδου, στηρίζοντας τις μέχρι σήμερα μεμονωμένες προσπάθειες και δημιουργώντας μια πραγματική Silicon Valley", σημείωσε μιλώντας στη "Μ" ο πρόεδρος του ΣΕΠΒΕ, Αναστάσιος Τζήκας, ο οποίος μάλιστα τόνισε πως η ιδέα αυτή έχει "ηλικία" οκτώ ετών και βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στην υλοποίησή της.

Η πρόταση του ΣΕΠΒΕ στηρίχθηκε στο σκεπτικό ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου στην περιοχή εμφανίζουν κοινά χαρακτηριστικά, με ένα εξ αυτών τη γειτνίασή τους με τις χώρες των Βαλκανίων και τη δυνατότητά τους να επωφεληθούν από το άνοιγμα προς αυτές. Σε όλη αυτήν την προσπάθεια η Θεσσαλονίκη, που κάνει τον τελευταίο καιρό βήματα για τη βελτίωση της θέσης της στις νέες τεχνολογίες (Τεχνόπολη, Ζώνη Καινοτομίας) μπορεί να αναδειχθεί σε πρωταγωνιστή.

Μ.ΜΑΘ.