Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Συνολικά 1.232 επενδυτικά σχέδια, προϋπολογισμού άνω των 427 εκατ. ευρώ, έχουν ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας (ΕΠΑΝ) στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες το υπουργείο Ανάπτυξης.

Παράλληλα λειτουργούν ήδη πέντε Κέντρα Υποδοχής Επενδυτών (ΚΥΕ) στις πρωτεύουσες των νομών της περιφέρειας, συνολικού προϋπολογισμού 822.000 ευρώ, καθώς και το Κέντρο Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΚΕΤΑ) Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, με έδρα την Κομοτηνή, συνολικού προϋπολογισμού 2,76 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής υποστήριξης των επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα "Δικτυωθείτε" της Κοινωνίας της Πληροφορίας θα διατεθούν συνολικά 1,82 εκατ. ευρώ.

Το ΥΠΑΝ ανακοίνωσε επίσης ότι το ΕΠΑΝ εντάσσεται στο Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης ως τομεακό πρόγραμμα και μέχρι το τέλος του 2006 θα κινητοποιήσει συνολικούς πόρους 6,52 δισ. ευρώ.

Τουρισμός

Εν τω μεταξύ άρχισε ο όγδοος κύκλος αξιολόγησης των προτάσεων που υποβλήθηκαν στις περιφέρειες της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας στο πλαίσιο των δράσεων του τουρισμού. Οι προτάσεις αυτές αφορούν τον ποιοτικό εκσυγχρονισμό ξενοδοχείων, τουριστικών οργανωμένων κατασκηνώσεων (κάμπιγκ), ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων και διαμερισμάτων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η διαδικασία αξιολόγησης αφορά 96 προτάσεις (επενδυτικά σχέδια) με συνολικό προϋπολογισμό 4,869 εκατ. ευρώ και αναλογούσα δημόσια χρηματοδότηση 1,843 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των προτάσεων που υποβλήθηκαν:

- Για τον ποιοτικό εκσυγχρονισμό των μικρών καταλυμάτων υποβλήθηκαν 82 προτάσεις με συνολικό προϋπολογισμό 4,162 εκατ. ευρώ και αναλογούσα δημόσια χρηματοδότηση 1,564 εκατ. ευρώ.

- Για τη δράση που αφορά την ενίσχυση ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων υποβλήθηκαν 14 προτάσεις με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 707.000 ευρώ και αναλογούσα δημόσια χρηματοδότηση 279.000 ευρώ.