Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αναβολή τεσσάρων μηνών πήρε η εκδίκαση της υπόθεσης της Χαρτοποιίας Elina της Κομοτηνής, η οποία υπέβαλε αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 45 του ν. 1892.

Όπως δήλωσε στη "Μ" ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στην Elina Κωνσταντίνος Δεληδημητράκης, "ενδεχόμενη θετική απόφαση του εφετείου Θράκης θα σήμαινε αυτόματα την επαναλειτουργία της επιχείρησης και την επαναπρόσληψη περίπου 80 εργαζομένων".

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η βιωσιμότητα της εταιρείας θεωρείται σίγουρη τόσο λόγω της ποιότητας της παραγωγής όσο και λόγω των πολλών παραγγελιών από το εξωτερικό. Η απόφαση για την αναβολή εκδίκασης της υπόθεσης συμπίπτει χρονικά με τη δυσκολότερη περίοδο που διέρχονται οι εργαζόμενοι στη βιομηχανική περιοχή (ΒΙΠΕ) Κομοτηνής, καθώς οι θέσεις εργασίας την τελευταία διετία παρουσιάζουν μείωση 40%.

Στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής είναι εγκαταστημένες 96 επιχειρήσεις. Από αυτές κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας 36 έβαλαν λουκέτο, 20 υπολειτουργούν και μόνο 40 βρίσκονται σε πλήρη παραγωγική διαδικασία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής Παντελή Μαγαλιό, "από τις 40 επιχειρήσεις που λειτουργούν κανονικά, μόνο δέκα αύξησαν τις θέσεις εργασίας". Σύμφωνα με τον ίδιο, "οι τελευταίες εξελίξεις τίναξαν το δείκτη της ανεργίας από το 7,5% στο 16% και αυτό δημιούργησε ανησυχητικά φαινόμενα στην περιοχή μας", αφού από τη διακοπή λειτουργίας της εταιρείας "Οξύμαχον" χάθηκαν 100 θέσεις εργασίας, τη Θράκη 17, την Κάμελοτ 65, την Elina 100 κτλ. Πριν από δύο χρόνια στη ΒΙΠΕ εργαζόντουσαν 3.930 άτομα, ενώ σήμερα εργάζονται 2.350, που σημαίνει πως χάθηκαν 1.580 θέσεις εργασίας.

ΜΑΡΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ