Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( χαλκιδική βλέπουν βούλγαροι επενδυτές :: 17/1/2006 18:42:42) 

Τις περιοχές της Σιθωνίας και της χερσονήσου του Άθω εξετάζουν οι Βούλγαροι δυνητικοί επενδυτές, καθώς στο πρώτο πόδι, στην Κασσάνδρα, τα οικόπεδα που είναι πρώτα στη θάλασσα έχουν «εξαφανιστεί».

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ για την κατασκευή οικιστικών και ξενοδοχειακών συγκροτημάτων

Χαλκιδική βλέπουν Βούλγαροι επενδυτές

Της ΛΙΝΑΣ ΤΣΙΡΕΚΑ

Ιδιαίτερα θελκτική αποδεικνύεται η Χαλκιδική για επιχειρηματίες από τη Βουλγαρία, οι οποίοι εκδηλώνουν το τελευταίο διάστημα ενδιαφέρον, προκειμένου να επενδύσουν στην περιοχή.

Το ενδιαφέρον που αφορά τη δημιουργία οικιστικών και ξενοδοχειακών συγκροτημάτων αναμένεται να τεθεί επί τάπητος, κατά τη διάρκεια του διήμερου 3ου συνεδρίου για την κτηματαγορά της Χαλκιδικής, που θα πραγματοποιηθεί από τις 17 έως τις 19 Φεβρουαρίου και θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων Βούλγαροι κτηματομεσίτες, κατασκευαστές και επενδυτές.

Όπως τόνισε μιλώντας στη «Μ» ο Νίκος Ράλλης, πρόεδρος των κτηματομεσιτών Χαλκιδικής, οι οποίοι διοργανώνουν το συνέδριο, αιχμή του δόρατος για τους Βούλγαρους δυνητικούς επενδυτές είναι η περιοχή της Σιθωνίας και της χερσονήσου του Άθω, καθώς στο πρώτο πόδι, στην Κασσάνδρα, τα οικόπεδα που είναι πρώτα στη θάλασσα έχουν «εξαφανιστεί».

Στο μεταξύ, έντονη κινητικότητα καταγράφεται στην περιοχή των Νέων Μουδανιών από Γερμανούς επενδυτές, που εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την κατασκευή εμπορικού κέντρου -που θα περιλαμβάνει χώρους ψυχαγωγίας- εστίασης και καταστημάτων.

Πρόσφατα επισκέφτηκαν τη Χαλκιδική και Αρμένιοι επενδυτές, που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την κατασκευή ξενοδοχειακών συγκροτημάτων στο δεύτερο και τρίτο πόδι, που τα τελευταία χρόνια κερδίζουν συνεχώς έδαφος στις προτιμήσεις των τουριστών αλλά και των Θεσσαλονικέων, που τα επιλέγουν για ολιγοήμερες αποδράσεις.

Όπως διευκρινίζει ο κ. Ράλλης, το όποιο ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί βρίσκεται στο στάδιο των συζητήσεων, καθώς δεν έχει υπογραφεί κάποιο συμβόλαιο.

Σημειώνεται ότι το προηγούμενο διάστημα είχαν επισκεφτεί τη Χαλκιδική, που όπως φαίνεται αποτελεί πόλο έλξης για τους απανταχού επενδυτές, Γάλλοι και Τυνήσιοι επιχειρηματίες, προκειμένου να διερευνήσουν την πιθανότητα δημιουργίας οικιστικών και ξενοδοχειακών συγκροτημάτων.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το ενδιαφέρον των Γάλλων επενδυτών, που επισκέφτηκαν για πρώτη φορά τον αγαπημένο καλοκαιρινό προορισμό των Θεσσαλονικέων, εντοπίζεται σε περιοχές που βρίσκονται σε απόσταση περί τη μιάμιση ώρα από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στη Βουρβουρού και τον Άγιο Νικόλαο.

Το συνέδριο

Στο συνέδριο, κατά τη διάρκεια του οποίου θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για τους τρόπους ανάπτυξης της κτηματαγοράς της Χαλκιδικής, αναμένεται να συμμετέχουν εκτός από τους Βούλγαρους επενδυτές, τους κατασκευαστές και το σύνδεσμο κτηματομεσιτών FIABCI της χώρας, Γερμανοί, Κύπριοι, Πολωνοί και Ρουμάνοι. Οι δύο τελευταίοι μάλιστα, που συμμετέχουν για πρώτη φορά στο εν λόγω συνέδριο, δεν αποκλείεται να εκδηλώσουν το επενδυτικό τους ενδιαφέρον για την περιοχή.

Στο συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί στον Άγιο Μάμα, έχουν κληθεί να συμμετάσχουν ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου και ο πατριάρχης Βουλγαρίας.