Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Επέστρεψε στα 64 δολάρια το βαρέλι

Την ανιούσα πήραν χθες οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου εξαιτίας της έντασης που προκαλεί η απόφαση του Ιράν -της δεύτερης μεγαλύτερης πετρελαιοπαραγωγού χώρας του ΟΠΕΚ- να αποσφραγίσει εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου. Αργά το απόγευμα η τιμή του μαύρου χρυσού ενισχυόταν στη Νέα Υόρκη κατά 50 σεντς, στα 69 δολ. το βαρέλι, ενώ άνοδο 32 σεντς, στα 62,32 δολ., σημείωνε την ίδια ώρα η τιμή του λονδρέζικου μπρεντ. Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ υποχώρησε οριακά (κατά 0,1%) έναντι του αμερικανικού νομίσματος στο 1,2109 δολ., καθώς οι αναλυτές προβλέπουν ότι αύριο θα ανακοινωθεί η μείωση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ το Δεκέμβριο.

Στις διεθνείς κεφαλαιαγορές η Wall Street άνοιξε σε αρνητικό έδαφος, περνώντας ξανά κάτω από το φράγμα των 11.000 μονάδων, το οποίο είχε σπάσει τη Δευτέρα για πρώτη φορά μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου. Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οι επενδυτές επηρεάστηκαν από την υποχώρηση του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, με αποτέλεσμα οι δείκτες να κλείσουν με αρνητικά πρόσημα. Το Λονδίνο παραχώρησε 0,75%, στις 5.688,80 μονάδες, το Παρίσι μειώθηκε κατά 0,27%, στις 4.861,93 μονάδες, ενώ η Φρανκφούρτη έκλεισε με πτώση 0,77%, στις 5.494,71 μονάδες.

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Έχασαν τη μάχη των αποζημιώσεων

Τη νομιμότητα των νέων κοινοτικών κανόνων για την αποζημίωση των επιβατών σε περίπτωση άρνησης επιβίβασης, ματαίωσης ή μεγάλης καθυστέρησης της πτήσης τους επικύρωσε χθες το ευρωπαϊκό δικαστήριο. Το ευρωπαϊκό δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή των αερομεταφορέων, που είχαν υποστηρίξει ότι οι νέοι κανόνες τούς επιβαρύνουν με 700 εκατ. δολ. το χρόνο και ότι τους τιμωρούν για συμβάντα που πολλές φορές δεν είναι υπό τον έλεγχό τους. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι σε περίπτωση ματαίωσης της πτήσης ο αερομεταφορέας οφείλει να παρέχει στους επιβάτες τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ της επιστροφής της αξίας του εισιτηρίου ή της μεταφοράς με εναλλακτική πτήση στον τελικό προορισμό τους, όπως ορίζει ο κοινοτικός κανονισμός. Επίσης οι επιβάτες δικαιούνται δωρεάν παροχών (γεύματα, τηλεφωνήματα και ενδεχομένως διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο) και αποζημίωσης, το ύψος της οποίας κυμαίνεται ανάλογα με την απόσταση που καλύπτει η πτήση.