Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( μειώθηκε κατά 10% ο τζίρος των εμπόρων της καλαμαριάς :: 5/1/2006 18:02:11) 

Σταθερά πτωτική πορεία ακολουθεί τα τελευταία τρία χρόνια ο τζίρος των καταστημάτων της Καλαμαριάς.

Μειώθηκε κατά 10% ο τζίρος των εμπόρων της Καλαμαριάς

Μεγάλο μερίδιο των καταναλωτών αποσπά το εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmoς, εξοβελίζοντας τα μικρά καταστήματα

Τον τζίρο τους να διολισθαίνει κατά 10% είδαν κατά τη διάρκεια του 2005 οι έμποροι της Καλαμαριάς. Ακόμη και κατά την περίοδο των γιορτών, που την περίμεναν ως μάννα εξ ουρανού, η συρρίκνωση των πωλήσεων κινήθηκε σε ποσοστά αντίστοιχα με αυτά του έτους. Την ίδια ώρα, το ρητό «το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό» φαίνεται να επαληθεύεται στην περίπτωση της Καλαμαριάς, καθώς το εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmoς, το νέο απόκτημα της Θεσσαλονίκης, αποσπά μεγάλο μερίδιο των καταναλωτών, εξοβελίζοντας τα μικρά καταστήματα. Η αγορά της Καλαμαριάς, λόγω της απόστασης αναπνοής που την χωρίζει από το Mediterranean Cosmos, έχει δεχτεί το σημαντικότερο πλήγμα έναντι άλλων περιφερειακών αγορών.

Η αγορά της Καλαμαριάς, όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμαριάς Νίκος Χρυσοχοΐδης, ακολούθησε αντίστοιχη πορεία με αυτή των άλλων περιοχών της Θεσσαλονίκης. Όπως εκτιμά ο ίδιος, η μείωση των πωλήσεων κατά το σύνολο του έτους αλλά και κατά την περίοδο των Χριστουγέννων άγγιξε το 10%. «Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που προκύπτουν από έρευνα που διενεργούμε, τα τελευταία τρία χρόνια ο τζίρος των καταστημάτων της Καλαμαριάς συρρικνώνεται κατά μέσο όρο κατά 10%», τονίζει ο κ. Χρυσοχοΐδης, επισημαίνοντας ότι, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις, κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και φέτος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η οικονομική δυσπραγία των καταναλωτών σε συνδυασμό με το πρόβλημα προσβασιμότητας που αντιμετωπίζει η περιοχή (λόγω της έλλειψης πάρκιγκ) αποτελούν τα δύο βασικά στοιχεία που στερούν από την Καλαμαριά μεγάλο μέρος καταναλωτών. «Η αγορά της Καλαμαριάς, λόγω του προβλήματος προσβασιμότητας αλλά και εξαιτίας του νέου εμπορικού κέντρου, έχει χάσει τον υπερτοπικό της χαρακτήρα», υπογραμμίζει ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Ενδεικτικό της οικονομικής ανομβρίας που επικρατεί είναι το γεγονός ότι μέσα στο 2005 το 6% έως 7% επί του συνόλου των καταστημάτων (1.000) της περιοχής άλλαξε χέρια ή έκλεισε.

Σημαντική ώθηση στην αγορά, εκτιμά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμαριάς, θα δώσει η ολοκλήρωση των δύο υπόγειων πάρκιγκ που βρίσκονται πλησίον του δημαρχείου της Καλαμαριάς.

ΛΙΝΑ ΤΣΙΡΕΚΑ