Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( σε κέφια επιχειρηματίες και καταναλωτές :: 5/1/2006 17:27:30) 

ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Σε κέφια επιχειρηματίες και καταναλωτές

Ισχυρή βελτίωση σημείωσε το Δεκέμβριο το κλίμα μεταξύ των επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη, ενώ η εμπιστοσύνη των καταναλωτών εκτοξεύτηκε τον ίδιο μήνα σε ζενίθ τριετίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος εκτινάχθηκε στις 0,35 μονάδες από 0,14 το Νοέμβριο του 2005. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο ο δείκτης κυμαίνεται πάνω από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο και η τιμή του Δεκεμβρίου ήταν η υψηλότερη από τον Ιανουάριο του 2005, οπότε είχε αγγίξει τις 0,39 μονάδες.

Ο δείκτης εμπιστοσύνης των καταναλωτών στις χώρες της περιοχής του ευρώ ανήλθε στο -11 από -13 το Νοέμβριο.

Από τους επιμέρους δείκτες ο δείκτης βιομηχανικής εμπιστοσύνης σημείωσε άνοδο δύο μονάδων το Δεκέμβριο (στο -5) κυρίως λόγω των υψηλών προσδοκιών για τα επίπεδα παραγωγής και των παραγγελιών. Μεγαλύτερη αισιοδοξία χαρακτηρίζει και τον τομέα της λιανικής, με το σχετικό δείκτη να κερδίζει δύο μονάδες και να ανέρχεται στο -4, χάρη στην πιο αισιόδοξη αποτίμηση των τρεχουσών συνθηκών. Ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος ανήλθε το Δεκέμβριο του 2005 στις 100,5 μονάδες από 99,9 μονάδες έναν μήνα νωρίτερα.

Οι υπηρεσίες

Τα καλά νέα για την Ευρωζώνη δεν σταμάτησαν όμως εκεί, καθώς ανακοινώθηκε ότι ο κλάδος των υπηρεσιών αναπτύχθηκε το Δεκέμβριο με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 23 μηνών, ενώ δημιουργήθηκαν και οι περισσότερες νέες θέσεις εργασίας στον τομέα τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια. Ο σχετικός δείκτης που καταρτίζει η NTC Research ανήλθε στις 56,8 μονάδες από τις 55,2 που ήταν το Νοέμβριο του 2005.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας επιταχύνθηκε και στις τέσσερις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης, με τον ταχύτερο ρυθμό να καταγράφεται για τρίτο συνεχή μήνα στη Γαλλία και τον ασθενέστερο στην Ισπανία. Οι επιχειρήσεις προχώρησαν σε προσλήψεις, για να αντιμετωπίσουν την αύξηση της ζήτησης. Η απασχόληση αναπτύχθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Ιούλιο του 2001, με τους ρυθμούς δημιουργίας θέσεων εργασίας να βελτιώνονται και στις τέσσερις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης. Η μεγαλύτερη αύξηση των επιπέδων απασχόλησης σημειώθηκε στη Γαλλία και η μικρότερη στη Γερμανία.