Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( ανάσα από το εκοφιν :: 4/1/2006 21:34:21) 

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης φαίνεται πως έχει πείσει τις Βρυξέλλες ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα καλύτερο για φέτος, δεδομένου ότι το δημόσιο έλλειμμα της Ελλάδας το 2004 άγγιξε τελικά το 6,6% του ΑΕΠ αντί του 5,4% που εκτιμάτο αρχικά, όταν δινόταν στην Ελλάδα η διετής προθεσμία προσαρμογής.

Σε παράταση έως το 2007 για να ρίξει τα ελλείμματα κάτω από το 3% του ΑΕΠ ελπίζει η κυβέρνηση

Ανάσα από το ΕΚΟΦΙΝ

Στα χαρτιά η κυβέρνηση δεν έχει παραιτηθεί από το στόχο της να ρίξει το δημόσιο έλλειμμα φέτος κάτω από το 3% του ΑΕΠ, ως έχει υποχρέωση απέναντι στην Ε.Ε. Στην ουσία το γεγονός ότι ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε προ ημερών "καλοδεχούμενη" την παράταση της προθεσμίας έως το 2007 δείχνει ότι ο στόχος αυτός είναι μάλλον ανέφικτος.

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΡΗΣΤΙΔΗ

Μπορεί η αντιπολίτευση να ερμηνεύει την εξέλιξη αυτή ως "ομολογία αποτυχίας της οικονομικής πολιτικής" και να μιλά για "ανεφάρμοστο προϋπολογισμό" και για "ακόμη ένα έτος κοινοτικής επιτήρησης", το γεγονός όμως παραμένει ότι, αν ο Γιώργος Αλογοσκούφης πάρει από το προσεχές ΕΚΟΦΙΝ (στις 14 Μαρτίου) παράταση έως το 2007, για να ρίξει τα ελλείμματα, θα δώσει μία εξαιρετικά πολύτιμη ανάσα στην κυβέρνηση.

Κι αυτό γιατί σε διαφορετική περίπτωση η κυβέρνηση θα ήταν υποχρεωμένη να λάβει σκληρά, πρόσθετα φορολογικά μέτρα, για να συμμαζέψει τα δημόσια ταμεία από φέτος.

Κάτι τέτοιο θα είχε απρόβλεπτες κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες, δεδομένου ότι μισθωτοί και συνταξιούχοι πρέπει ούτως ή άλλως να συμβιβαστούν φέτος όχι μόνο με τις υποτυπώδεις αυξήσεις που κυοφορεί το υπουργείο Οικονομικών αλλά και με αντιδημοφιλείς ανατιμήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, στα καύσιμα (θα αυξηθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης κατά 5% την άνοιξη), ίσως και στα τσιγάρα (αύξηση του ειδικού φόρου κατά 1%). Όσον αφορά τα εισοδήματα, οι αυξήσεις των μισθωτών δεν πρόκειται να ξεπεράσουν το 2,7%, ενώ ελαφρώς πάνω από τον πληθωρισμό (3,5%-4%) θα είναι οι αυξήσεις για τους συνταξιούχους. Ως γνωστόν η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την παροχή αυξήσεων διπλάσιων του προϋπολογισμού για το ΕΚΑΣ και τις συντάξεις του ΟΓΑ.

ΤΙ ΕΛΠΙΖΕΙ ΤΟ ΥΠΕΘΟ

Το οικονομικό επιτελείο φαίνεται πως ευελπιστεί ότι με τη συγκράτηση των δαπανών, τις αποκρατικοποιήσεις, την πάταξη της φοροδιαφυγής, το νομοσχέδιο για τις Συμπράξεις Ιδιωτικού-Δημόσιου Τομέα, το νέο καθεστώς λειτουργίας των ΔΕΚΟ και την αύξηση των φορολογικών εσόδων, το έλλειμμα θα κλείσει φέτος στη χειρότερη περίπτωση λίγο πάνω από το 3% του ΑΕΠ έναντι στόχου για μείωσή του στο 2,6% που προβλέπει ο προϋπολογισμός.

Ο κ. Αλογοσκούφης φαίνεται πως έχει πείσει τις Βρυξέλλες ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα καλύτερο για φέτος, δεδομένου ότι το δημόσιο έλλειμμα της Ελλάδας το 2004 άγγιξε τελικά το 6,6% του ΑΕΠ αντί του 5,4% που εκτιμάτο αρχικά, όταν δινόταν στην Ελλάδα η διετής προθεσμία προσαρμογής. Ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να πει επίσης στους συναδέλφους του το Μάρτιο ότι και η Πορτογαλία εξασφάλισε πρόσφατα τρίτο χρόνο για τη μείωση των ελλειμμάτων της. Η Κομισιόν, που δεν θέλει να τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια της ελληνικής κυβέρνησης, φαίνεται πως έχει ήδη συναινέσει στην επιμήκυνση της προθεσμίας συμμόρφωσης της Ελλάδας με το Σύμφωνο Σταθερότητας. Εκτιμάται ότι στην έκθεσή της προς το ΕΚΟΦΙΝ θα χαρακτηρίζει υπεραισιόδοξο το στόχο του 2,6%, από την άλλη όμως θα χαιρετίζει τις προσπάθειες της Αθήνας και θα εισηγείται να δοθεί από τους υπουργούς Οικονομικών η πολυπόθητη παράταση. Αν όλα πάνε καλά για την κυβέρνηση, ο κ. Αλογοσκούφης θα μπορέσει να βγάλει το 2006, χωρίς να καταφύγει σε ακόμη σκληρότερα μέτρα, και να γίνει περισσότερο "ανοιχτοχέρης" το (προεκλογικό) έτος 2007.