Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( αλμα 12,8% για τις ελληνικές εξαγωγές :: 4/1/2006 18:12:53) 

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Ευγένιος Πλαλής.

Αλμα 12,8% για τις ελληνικές εξαγωγές

Αύξηση 12,8% σημείωσαν οι ελληνικές εξαγωγές στο χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2005 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2004.

Ειδικότερα από την ανάλυση των στοιχείων εξαγωγών από τον Ελληνικό Οργανισμό Εξωτερικού Εμπορίου-ΟΠΕ κατά το εν λόγω διάστημα προκύπτει ότι η συνολική αξία των εξαγωγών αυξήθηκε κατά 12,8% φτάνοντας τα 11,231 δισ. ευρώ έναντι 9,955 εκατ. ευρώ το 2004. Ειδικότερα σημειώθηκε σημαντική αύξηση παρά την αρνητική επίδραση της ισοτιμίας του ευρώ ειδικά στις εξαγωγές προς τρίτες χώρες.

Από το σύνολο της αύξησης ποσό 358,4 εκατ. ευρώ αφορά εξαγωγές πετρελαιοειδών και συναφών προϊόντών, ποσό 325,6 εκατ. ευρώ χημικά προϊόντα-φάρμακα, 454,4 εκατ. ευρώ τρόφιμα-ποτά και 116,2 εκατ. ευρώ πωλήσεις πλοίων.

Η πορεία των εξαγωγών στις 15 χώρες-στόχους που είχε επιλέξει το υπουργείο Οικονομίας στο Εθνικό Συμβούλιο Εξαγωγών και υλοποίησε πρόγραμμα δράσης για καθεμία από αυτές ο ΟΠΕ εμφανίζει αύξηση το 2005 σε ποσοστό 10,36%.

Σημειώνεται ακόμη ότι αύξηση παρουσίασαν οι εξαγωγές προς Τουρκία (29%), Κύπρο (24,5%), Ισπανία (25%), ΗΠΑ (10,1%), σε σχέση με το 2004.

Ελληνικά προϊόντα με ξένη ετικέτα

Πίσω από ξένη ετικέτα "κρύβεται" συχνά η ελληνική προέλευση της πρώτης ύλης αρκετών προϊόντων που διοχετεύονται στις διεθνείς αγορές. Τα παραδείγματα πολλά: το ελληνικό ελαιόλαδο, που σε πολλές περιπτώσεις φεύγει "χύμα" από την Ελλάδα και φτάνει στα ράφια των καταστημάτων με ιταλική "φίρμα", ο κρόκος της Κοζάνης, που οι Ισπανοί τον χρησιμοποιούν κατά κόρον στην παραδοσιακή "παέλια", αλλά συχνά αγνοούν την προέλευσή του, το ελληνικό σιμιγδάλι και σιτηρά στα ιταλικά ζυμαρικά ή και οι σαρδέλες που αλιεύονται σε ελληνικά νερά, αλλά μεταποιούνται σε άλλες χώρες.

"Αυτό το φαινόμενο στοιχίζει στην Ελλάδα και, για να αντιμετωπιστεί, πρέπει οι ελληνικές επιχειρήσεις να πωλούν ολοένα και περισσότερα επώνυμα και υψηλής προστιθέμενης αξίας προϊόντα στο εξωτερικό", υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) Ευγένιος Πλαλής.

Παράλληλα γνωστοποιεί ότι μετά τη διεύρυνση της Ε.Ε. σημειώνεται μικρή άνοδος των ελληνικών εξαγωγών προς τις χώρες που τώρα μπήκαν στο κλαμπ της Ενωμένης Ευρώπης, ενώ εκφράζει την πεποίθηση ότι τα μεγαλύτερα οφέλη θα προκύψουν για την Ελλάδα από την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.