Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( μη ανταγωνιστικές 7 στις 10 εταιρείες :: 23/1/2006 18:43:49) 

Ανταγωνιστικότερες όλων αποδεικνύονται οι επιχειρήσεις του κλάδου των υπηρεσιών με τη βιομηχανία να ακολουθεί και να προπορεύεται του εμπορίου και του τουρισμού.

ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ KANTOR: Υπεύθυνες για απώλεια οικονομικής αξίας 19% του ελληνικού ΑΕΠ

Μη ανταγωνιστικές 7 στις 10 εταιρείες

Της ΜΑΡΙΑΣ ΜΑΘΙΟΠΟΥΛΟΥ

Μόλις το 15% των ελληνικών επιχειρήσεων είναι σήμερα ανταγωνιστικές σε διεθνή βάση, ποσοστό μάλιστα που έχει διαχρονικά μειωθεί, με το αντίπαλο στρατόπεδο -τις μη ανταγωνιστικές- να αυξάνει σταδιακά την κυριαρχία του (67%).

Σύμφωνα με έρευνα της Kantor για την επιχειρηματική ανταγωνιστικότητα στην Ελλάδα μεταξύ 3.400 ελληνικών εταιρειών, που παρουσιάστηκε σε χθεσινή εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), ανταγωνιστικότερες όλων αποδεικνύονται οι επιχειρήσεις του κλάδου των υπηρεσιών, πλην των χρηματοοικονομικών και των μεταφορών, με τη βιομηχανία να ακολουθεί και να προπορεύεται του εμπορίου και του τουρισμού.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας οι ανταγωνιστικές επιχειρήσεις φέρνουν τα κέρδη και οι μη ανταγωνιστικές δεσμεύουν τα κεφάλαια. Ειδικότερα οι ανταγωνιστικές εταιρείες είναι υπεύθυνες για το 55% των λειτουργικών κερδών και το 44% των καθαρών κερδών, ενώ το 70% των συνολικά απασχολούμενων κεφαλαίων είναι τοποθετημένα σε μη ανταγωνιστικές εταιρείες, που δημιουργούν μόνο το 27% της κερδοφορίας. Υπολογίζεται μάλιστα ότι στις μη ανταγωνιστικές επιχειρήσεις οφείλεται η απώλεια οικονομικής αξίας της τάξης του 19% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, με τον κλάδο των μεταφορών να κρατά τα ηνία (-22,93%). Το 2004 τα απασχολούμενα κεφάλαια αυξήθηκαν για τις εταιρείες του δείγματος κατά 6,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,8 δισ. ευρώ (61%) είχαν προορισμό μη ανταγωνιστικές επιχειρήσεις. Η αξία που κατέστρεψαν οι μη ανταγωνιστικές επιχειρήσεις το 2004 ανήλθε σε 2,7 δισ. ευρώ, περίπου το 70% των κεφαλαίων που επενδύθηκαν εκεί.

Επίσης οι ανταγωνιστικές επιχειρήσεις είναι μεγαλύτερες των υπόλοιπων στο εμπόριο, στις τηλεπικοινωνίες, στις υπηρεσίες προς επιχειρήσεις, στα χρηματοοικονομικά, στις ταχυδρομικές υπηρεσίες και στις διαφημιστικές, ενώ το μέγεθος και η καλύτερη χρηματοδότηση φαίνεται να συμβαδίζουν με την ανταγωνιστικότητα.

Νέες πολιτικές

Σύμφωνα με την έρευνα η πολιτεία πρέπει να μετατοπιστεί από τις επιδοτήσεις και τη μείωση των κινδύνων σε πολιτικές που να προάγουν την αποδοτικότητα και τη διατηρησιμότητα της απόδοσης των επιχειρήσεων, όπως: φοροαπαλλαγές για συγχωνεύσεις και ανάπτυξη προϊόντων, δημιουργία και καλλιέργεια αγορών κεφαλαίου για μετοχικές επενδύσεις και δάνεια, βελτίωση της τροφοδοσίας της αγοράς με κατάλληλα στελέχη και επιδοτήσεις σε συνδυασμό με δανεισμό μέσω τραπεζών. Από την πλευρά τους οι επιχειρήσεις πρέπει να δημιουργούν προϋποθέσεις για διατηρήσιμη ανάπτυξη όπως: εξωστρέφεια και συνεχή αναζήτηση ευκαιριών, έμφαση στη διεύρυνση της κερδοφορίας μαζί με την ανάπτυξη και συστηματικότητα στην παραγωγή νέων ιδεών.

Μιλώντας στην εκδήλωση ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ Γιώργος Μυλωνάς σημείωσε πως η υγιής διεθνοποίηση με υποβοήθηση από το κράτος τόσο στη διαμόρφωση ευνοϊκού περιβάλλοντος όσο και στη χρηματοδοτική αρωγή από τα προγράμματα του ΚΠΣ είναι η κύρια προϋπόθεση για την επίτευξη διεθνούς ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας.