Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Προθεσμία ως τις 20 Φεβρουαρίου να περάσει νόμο για το άνοιγμα της αγοράς σταθερής τηλεφωνίας και των ευρυζωνικών υπηρεσιών (του γρήγορου Ίντερνετ) έδωσε χθες στην Ελλάδα η Κομισιόν, που απειλεί τη χώρα μας με νέα παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Οι Βρυξέλλες έστειλαν χθες στην Αθήνα αιτιολογημένη γνώμη, με την οποία ζητούν από την κυβέρνηση να εφαρμόσει οδηγία του 2002, η οποία προβλέπει την κατάργηση των αποκλειστικών ή ειδικών δικαιωμάτων που παρέχουν τα κράτη-μέλη για την εγκατάσταση και την παροχή ηλεκτρονικών επικοινωνιακών δικτύων ή για την παροχή δημόσιων ηλεκτρονικών επικοινωνιακών υπηρεσιών.

Η εφαρμογή της οδηγίας είναι, κατά την Επιτροπή, ζωτική, ώστε να επιτρέψει την είσοδο νέων ανταγωνιστών στην αγορά παροχής τέτοιων υπηρεσιών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις ψηφιακές επίγειες ραδιοτηλεοπτικές αναμεταδόσεις.

Η Ελλάδα είναι το μοναδικό κράτος-μέλος της Ε.Ε. που δεν έχει εφαρμόσει ακόμη την οδηγία, αν και έχει ήδη καταδικαστεί για το θέμα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το 2004. Για τη μη εφαρμογή της οδηγίας η Ελλάδα είχε επικαλεστεί τις εθνικές εκλογές του Μαρτίου εκείνης της χρονιάς, όμως το ευρωδικαστήριο είχε δηλώσει ξεκάθαρα πως οι πολιτικές εξελίξεις σε μια χώρα δεν μπορούν να προβάλλονται ως δικαιολογία για την αδυναμία συμμόρφωσης με το κοινοτικό δίκαιο. Σύμφωνα με την επιτροπή, η μη συμμόρφωση της Ελλάδας συμβάλλει στο χαμηλό επίπεδο του ανταγωνισμού στην αγορά σταθερής τηλεφωνίας και στη χαμηλή διείσδυση των ευρυζωνικών υπηρεσιών στη χώρα μας. Η Επιτροπή αναφέρει χαρακτηριστικά ότι τον Οκτώβριο του 2005 η διείσδυση των λιανικών ευρυζωνικών υπηρεσιών στην Ελλάδα ήταν η χαμηλότερη μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. (περίπου 1%). Όσον αφορά το τι μέλλει γενέσθαι, η Επιτροπή υπογραμμίζει πως αν η Ελλάδα δεν την ενημερώσει ως τις 20 Φεβρουαρίου ότι συμμορφώθηκε με την απόφαση του δικαστηρίου, τότε έχει τη δυνατότητα να την παραπέμψει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για δεύτερη φορά και να ζητήσει να της επιβληθεί πρόστιμο (χρηματική ποινή, κατ' αποκοπή ποσό ή και τα δύο).