Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Με ρυθμό αύξησης 6% κλείνουν τα έσοδα του προϋπολογισμού του 2005 έναντι αρχικού στόχου μεταβολής κατά 10,1% και αναθεωρημένου στόχου αύξησης 5%.

Τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για το Δεκέμβριο δείχνουν ότι τα συνολικά έσοδα σημείωσαν αύξηση κατά 13% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2004. Η εν λόγω αύξηση αποδίδεται από το υπουργείο στην αύξηση κατά 13,5% που παρουσίασαν τα έσοδα του φόρου προστιθέμενης αξίας.

Για την αύξηση του ΦΠΑ, καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισαν οι εντατικοί έλεγχοι των μηχανισμών του υπουργείου Οικονομικών, ενώ βασικός τροφοδότης εσόδων ήταν και τα ακίνητα. Εξαιτίας των νέων αντικειμενικών αξιών και του ΦΠΑ από την 1η Ιανουαρίου οι μεταβιβάσεις ακινήτων στις εφορίες τους τελευταίους μήνες του 2005 ήταν κατακόρυφα αυξημένες με αποτέλεσμα την είσπραξη υψηλότερων φόρων.

Η υπέρβαση του αναθεωρημένου ετήσιου στόχου για τα έσοδα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για διαμόρφωση του δημοσιονομικού ελλείμματος σε χαμηλότερα επίπεδα έναντι του επίσης αναθεωρημένου στόχου. Η τελευταία πρόβλεψη του οικονομικού επιτελείου για το έλλειμμα του 2005 κάνει λόγο για μέγεθος 4,3% του ΑΕΠ, με την παραδοχή ότι τα έσοδα θα αυξάνονταν κατά 5%.

Στο υπουργείο Οικονομικών αισιοδοξούν ότι η καλή πορεία των εσόδων θα συνεχιστεί και το 2006, ιδιαίτερα τους πρώτους μήνες, που είναι κρίσιμοι για την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για το έλλειμμα, πρέπει να αναμένονται και οι επιδόσεις δαπανών στο ίδιο διάστημα.