Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ανοδικά κινήθηκε το Δεκέμβριο ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, ο οποίος, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, διαμορφώθηκε στις 92,1 μονάδες, από 88,7 μονάδες το Νοέμβριο. Ο δείκτης σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο σε σχέση με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης, αν και παραμένει σε επίπεδα χαμηλότερα του αντίστοιχου δείκτη οικονομικού κλίματος για το σύνολό της Ε.Ε.-12. Αναλυτικά οι μεταβολές του δείκτη ανά κατηγορία ήταν:

Βιομηχανία. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία αυξήθηκε στις 98,4 μονάδες, έναντι 95,6 μονάδων το Νοέμβριο. Η άνοδος του δείκτη οφείλεται στις θετικότερες προβλέψεις των επιχειρήσεων για την εξέλιξη της παραγωγής τους.

Κατασκευές. Ύστερα από μια περίοδο ανοδικής πορείας τους τελευταίους τρεις τέσσερις μήνες ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών περιορίζεται το Δεκέμβριο στις 78,8 μονάδες, έναντι 81,7 μονάδων το Νοέμβριο.

Λιανικό εμπόριο. Ο δείκτης στον τομέα παρουσίασε το Δεκέμβριο άνοδο στις 108,8 μονάδες, έναντι 103,6 μονάδων το Νοέμβριο. Η άνοδος του δείκτη οφείλεται στις θετικότερες εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για τις πωλήσεις το τρίμηνο που έληξε.

Υπηρεσίες. Το Δεκέμβριο ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών μειώθηκε στις 93,2 μονάδες έναντι 96,8 μονάδων το Νοέμβριο. Οι συγκρατημένες εκτιμήσεις για την τρέχουσα εξέλιξη της ζήτησης συνέβαλαν αρνητικά.

Καταναλωτές. Ο δείκτης εμπιστοσύνης των καταναλωτών παρέμεινε αμετάβλητος στα επίπεδα του Νοεμβρίου. Θετικότερες εμφανίζονται οι προβλέψεις των καταναλωτών για την εξέλιξη της ανεργίας τους προσεχείς μήνες.