Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( "παγώνουν" οι εξαγωγές χαβιαριού :: 3/1/2006 17:50:10) 

CITES

"Παγώνουν" οι εξαγωγές χαβιαριού

Την απαγόρευση του διεθνούς εμπορίου χαβιαριού και των άλλων προϊόντων που προέρχονται από τον οξύρρυγχο, ένα ψάρι σπάνιο με παρουσία 300 εκατομμυρίων ετών στη γη, αποφάσισε ο Cites, ο διεθνής οργανισμός για το εμπόριο των υπό απειλή εξαφάνισης ειδών. "Δεν μπορέσαμε να εγκρίνουμε τις εξαγωγικές ποσοστώσεις για το 2006", δήλωσε εκπρόσωπος του οργανισμού στο BBC, επικαλούμενος επιστημονικούς λόγους, αλλά και την ανάγκη να δοθεί τέλος στην παράνομη αλιεία στην Κασπία Θάλασσα.

Το σύστημα των ποσοστώσεων που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια περιορίζει τις εξαγωγές χαβιαριού στους 110-150 τόνους το χρόνο. Ο πληθυσμός των οξυρρύγχων της Κασπίας έχει μειωθεί κατά 90% την τελευταία εικοσαετία, ενώ ο τζίρος στην παγκόσμια αγορά μπελούγκα -η ακριβότερη και πιο σπάνια ποικιλία χαβιαριού- φτάνει τα 100 εκατ. δολ. ετησίως.

Σύμφωνα με τον Cites, οι πληροφορίες που έχουν συλλέξει οι χώρες οι οποίες εξάγουν χαβιάρι (στην Κασπία, στη Μαύρη Θάλασσα, στα σινο-ρωσικά σύνορα κτλ.) φανερώνουν ότι οι πληθυσμοί υφίστανται συνεχή συρρίκνωση.

Ο Cites, που εκπροσωπεί 169 χώρες-μέλη, ζήτησε από αυτές να υιοθετήσουν ένα κοινό πρόγραμμα διαχείρισης. "Οι χώρες που θέλουν να εξάγουν προϊόντα από οξύρρυγχο πρέπει να εξασφαλίσουν ότι οι ποσοστώσεις που προτείνουν αντανακλούν τις τάσεις στον πληθυσμό του ψαριού και είναι βιώσιμες", τόνισε ο γενικός γραμματέας του οργανισμού Βίλεμ Βίγνστεκερς. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εν λόγω χώρες πρέπει να αφαιρέσουν από τις προτεινόμενες εξαγωγές τις ποσότητες των ψαριών που αλιεύονται παράνομα.

Σημαντικές υποχρεώσεις φέρουν όμως και οι καταναλώτριες χώρες της Ε.Ε., οι οποίες καλούνται να διασφαλίσουν ότι όλες οι εισαγωγές τους προέρχονται από νόμιμες πηγές, να δημιουργήσουν συστήματα παρακολούθησης των εγκαταστάσεων επεξεργασίας και συσκευασίας που λειτουργούν εντός των συνόρων τους και να θέσουν κανόνες για τη σήμανση των συσκευασιών χαβιαριού. Σύμφωνα με τον Cites, πολλές σημαντικές χώρες της Ε.Ε. δεν εφαρμόζουν αυτούς τους κανόνες. Η Γερμανία και η Γαλλία είναι οι δύο μεγαλύτεροι εισαγωγείς χαβιαριού παγκοσμίως, μετά τις ΗΠΑ.